Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.02.2012

Guvernul a aprobat un șir de inițiative legislative ale Ministerului Justiției

Guvernul a aprobat un șir de inițiative legislative ale Ministerului Justiției

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi trei proiecte legislative propuse de Ministerul Justiției în contextul implementării Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției. Este vorba despre un proiect ce se referă la modificarea legislației în domeniul organizării și funcționării sistemului judecătoresc, proiectul Legii privind selectarea, cariera și evaluarea performanțelor judecătorilor, precum și proiectul ce vizează funcționarea instanțelor specializate.

Cel din urmă a fost elaborat de Ministerul Justiției, în regim de urgență,  ca urmare a invalidării de către Curtea Constituțională a Legii nr.163 din 22 iulie 2011 privind modificarea și completarea unor acte legislative, în temeiul căreia urmau a fi lichidate instanțele specializate. Pentru a elimina golul legislativ generat de această decizie, Ministerul Justiției propune restabilirea prevederilor referitoare la prezența în sistemul judiciar al Republicii Moldova a instanțelor specializate - militară și comercială, denumirea celei din urmă fiind cel mai apropiată litigiilor pe care urmează să le soluționeze. De asemenea, Curtea de Apel Economică ar urma să fie lichidată, iar judecătorii din această instanță - redistribuiți conform propunerilor formulate anterior de Consiliul Superior al Magistraturii. În competența judecătoriilor comerciale de circumscripție se vor afla contestarea hotărârilor arbitrale, eliberarea titlurilor de executare silită și cauzele privind reorganizarea persoanelor juridice. Alte dosare cu caracter economic vor fi transmise de instanțelor de drept comun, iar recursurile vor fi examinate de Curtea de Apel Chișinău. Pe lângă asta, proiectul stipulează reorganizarea Colegiilor ce funcționează în cadrul Curții Supreme de Justiție și revizuirea competenței acestora.

Potrivit Ministerul Justiției, Guvernul a acceptat inițiativele incluse de Ministerul Justiției în pachetul de documente ce vizează reforma sistemului judecătoresc. Astfel, este preconizată instituirea unor criterii clare, obiective, transparente și bazate pe merit de selectare, numire și promovare a magistraților, revizuirea rolului, componenței și competențelor Consiliului Superior al Magistraturii și a instituțiilor din subordinea acestuia, precum și evaluare periodică a performanțelor actorilor din sistemul judecătoresc. Instituția imunității judecătorilor urmează, la fel, a fi reformată, astfel încât magistrații bănuiți de acte de corupție să poată fi cercetați penal fără acordul prealabil a CSM.

Premierul Vlad Filat a subliniat, în cadrul ședinței de azi a Guvernului, că toate aceste proiecte legislative trebuie examinate în pachet și vor fi prezentate, în cel mai scurt timp, Parlamentului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus