Cel târziu către începutul lunii iunie 2012, UE va putea să constate îndeplinirea de către R. Moldova a tuturor condiţiilor necesare pentru a trece oficial la cea de-a doua fază de negocieri a Planului de Acţiuni RM-UE în domeniul liberalizării regimului de vize. Declaraţiile au fost făcute de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi Directorul general al Serviciului pentru Afaceri Interne al Comisiei Europene, Stefano Manservisi. Cei doi oficiali au participat astăzi, 28 februarie 2012, la deschiderea lucrărilor mesei rotunde internaţionale „Contribuţia Partenerilor Estici la Programul de la Stockholm”. De asemenea, la conferinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor naţionale şi internaţionale din statele membre ale UE şi ţările Parteneriatului Estic, organizaţii internaţionale, misiuni diplomatice ale statelor membre UE în Republica Moldova, experţi internaţionali şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Potrivit MAEIE, participanţii au discutat despre necesităţile şi perspectivele de implementare a reformelor în tările Parteneriatului Estic, axându-se pe identificarea noilor priorităţi de cooperare cu UE în domeniile justiţie şi afaceri interne. De asemenea, sunt formulate o serie de recomandări în vederea intensificării colaborării între statele partenere şi ţările comunitare. În cadrul panelului privind mobilitatea, Republica Moldova, ţara cea mai avansată din regiune în implementarea programelor şi politicilor de gestionare a migraţiei, va împărtăşi cu statele din Parteneriatul Estic experienţa acumulată în acest sens.
Natalia Gherman a vorbit ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, despre ultimele evoluţii înregistrate de R. Moldova în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize, adoptarea cu succes a cadrului legislativ necesar, în special în domeniul securităţii documentelor şi gestionării frontierelor şi migraţiei, inclusiv readmisia, dar şi despre necesitatea continuării reformelor, prevăzute în Planul naţional de acţiuni privind liberalizarea vizelor. Mai mult ca atât, Republica Moldova deja a început implementarea obiectivelor din faza a II-a a Planului ce vizează Blocurile I (securitatea documentelor) şi II (migraţia, managementul frontierei si readmisia). La rândul său, Stefano Manservisi a apreciat progresele realizate, menţionând că Republica Moldova are toate şansele să obţină un regim liberalizat de vize, mai devreme sau mai târziu, însă doar dacă va îndeplini toate cerinţele necesare şi va merge în continuare pe calea reformării.
Vizita lui S. Manservisi în RM a inclus o serie de întrevederi bilaterale la Ministerul de Interne, Serviciul Grăniceri, CCCEC şi Centrul Comun de Vize, precum şi participarea la reuniunea Înalţilor Oficiali RM-UE ai dialogului privind liberalizarea regimului de vize. În cadrul reuniunii Înalţilor Oficiali, au fost discutate ultimele evoluţii în implementarea Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize în rezultatul celui de-al II Raport de Progres al Comisiei Europene, priorităţile în implementare a fazei II şi anume Măsurile Adiţionale ale Programului Naţional de Implementare a Planului de Acţiuni, adoptate recent de către Guvern, precum şi s-a convenit asupra următorilor paşi în cadrul dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.02.2012Stefano Manservisi: Republica Moldova are toate şansele să obţină un regim liberalizat de vize
Comentarii (0)