Ministerul Economiei anunță despre simplificarea procedurii de import al zahărului şi produse zaharoase în baza cotelor tarifare din țările Uniunii Europene și alte state cu care Republica Moldova nu are semnat Acorduri de Comerț Liber.
Simplificarea procedurii va fi efectuată în baza Hotărârii Guvernului 114 din 22.02.2012 cu privire la modul de administrare a contingentelor tarifare la importul de zahăr alb şi produse zaharoase și presupune trecerea competenţelor de administrare a contingentelor tarifare de la Camera de Licențiere către Serviciul Vamal. Actul normativ întră în vigoare la începutul lunii martie 2012. Ministerul Economiei a efectuat schimbarea în cauză pentru a elimina barierele în calea comerţului și ținând cont de recomandările Uniunii Europene în contextul negocierii Acordului de Comerț Liber privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA).
Conform Hotărârii Guvernului este anulată autorizaţia de import, agenţii economici obţinând posibilitatea de a importa zahăr și produse zaharoase în baza principiului „primul venit – primul servit”. Nivelul maxim aplicat al taxelor vamale preferenţiale la import în limita cotelor stabilite este de 10%, in afara cotei 75%. Pentru a exclude potenţiale cazuri în care un singur agent economic ar putea beneficia integral de taxa preferenţială, aceasta se aplică pentru fiecare tranzacţie de import în limita de zece la sută din contingentul cantitativ stabilit de legislaţia în vigoare.
”Noua prevedere atinge mai multe obiective - simplifica procedura de import, micşorează numărul actelor necesare pentru perfectarea importului şi evită dublarea acestora, asigură monitorizarea directă a cantităţilor importate și exclude necesitatea suprapunerii ulterioare a datelor prezentate în declaraţie cu cantitatea autorizată”, a specificat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.
Potrivit Ministerului Economiei, începând cu octombrie 2009 Republica Moldova acordă o cotă tarifară preferenţială la importul de zahăr alb şi produse zaharoase în mărime de 6500 tone anual din țările Uniunii Europene și alte state cu care Republica Moldova nu are semnat Acorduri de Comerț Liber. Contingentele menţionate au fost stabilite în urma negocierilor purtate în cadrul OMC.
La moment, mecanismul de administrare a contingentelor tarifare prevăzut în Hotărârea Guvernului nr.563 din 10.09.2009 constă în eliberarea, la cererea agentului economic importator, a autorizaţiei de import. Autorizaţia se eliberează de Camera de Licenţiere în baza unor documente prestabilite în exclusivitate producătorilor autohtoni şi consumatorilor industriali de zahăr..
În anul 2011 Republica Moldova a importat 15 mii 614 tone zahăr.