La şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, care se va desfăşura sâmbătă la Iaşi, vor fi discutate proiecte concrete, în special din domeniul energetic, şi vor fi semnate mai multe acorduri, a declarat premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, într-un interviu acordat Agerpres. El a precizat că până la sfârşitul acestui an ar putea fi finalizată construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, care va permite alimentarea reciprocă cu gaze naturale a celor două state. Vlad Filat a apreciat sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, menţionând că priveşte cu optimism şi încredere dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
AGERPRES: Sâmbătă va avea loc prima şedinţă comună a guvernelor Republicii Moldova şi României. Care este semnificaţia acestui eveniment?
Vlad Filat: Dincolo de simbolistică, este o şedinţă importantă deoarece în cadrul acesteia vom avea posibilitatea să trecem în revistă acţiunile de până la această şedinţă şi să proiectăm acţiuni de viitor. Agenda este plină. Dincolo de acordurile care vor fi semnate, vom avea discuţii pline pe domenii ca energetica, infrastructura drumurilor, transport, educaţie, agricultură, deci un spectru larg de probleme care au atingere directă cu interesele cetăţenilor. Asemenea experienţă de organizare a şedinţelor comune ale guvernelor există, mai cu seamă între statele vecine. Este un exerciţiu care oferă posibilităţi de comunicare, dar şi de identificare a soluţiilor la problemele care există.
AGERPRES: Cu ce proiecte concrete merge guvernul de la Chişinău?
Vlad Filat: Sigur, energetica este problema cea mai importantă care va fi în discuţie. Aici vom vorbi de interconectarea reţelelor de gaze naturale, dar şi despre proiecte de interconectare a liniilor de energie electrică. Despre gazoduct (Iaşi-Ungheni n.red.) vorbim de la prima vizită pe care am făcut-o în România (noiembrie 2009, n.red). Proiectul este în derulare. Mai mult ca atât, am obţinut o parte din finanţare de la Uniunea Europeană. Realizarea acestui proiect poate să fie implementată până la sfârşitul acestui an. În afară de aceasta, vom avea discuţii pe domeniul agriculturii, în mod deosebit despre posibilitatea ca produsele agricole din cele două state să poată fi promovate pe pieţele noastre. O atenţie aparte vom acorda problemelor ce ţin de mediu. În cadrul ajutorului oferit din partea României, componenta mediu va fi prezentă şi urmează să luăm anumite decizii în această privinţă.
AGERPRES: Aţi declarat că în cadrul şedinţei comune de guvern vor fi semnate cel puţin opt acorduri. Puteţi să detaliaţi?
Vlad Filat: Ele urmează a fi finalizate. Atunci când le vom semna, vor fi anunţate.
AGERPRES: Unii politicieni de la Chişinău critică desfăşurarea acestui eveniment...
Vlad Filat: Unii politicieni de la Chişinău critică orice se întâmplă bine în ţara noastră. Înţelegând foarte bine lupta politică, oricând trebuie să existe minimă decenţă şi corectitudine în activitatea politică. Sunt lucruri care depăşesc interesul îngust de partid şi în acest caz şedinţa comună este în interesul Republicii Moldoa şi al cetăţenilor. De aceea aceste critici şi speculaţii, pe alocuri cinice, sunt cel puţin regretabile.
AGERPRES: Cum apreciaţi dezvoltarea relaţiilor moldo-române în ultima perioadă de timp şi cum vedeţi evoluţia acestora în viitor?
Vlad Filat: Dacă este să privim în perioada de timp de la sfârşitul lunii septembrie 2009, vedem că tot ce ţine de probleme care figurau pe agenda relaţiilor noastre au dispărut. Noi, în fond, toate acele probleme grave care existau la acel moment le-am rezolvat. Am ajuns să avem relaţii fireşti, o înţelegere perfectă între noi şi, mai mult, procesul de integrare europeană a Republicii Modova are un sprijin direct şi foarte pozitiv din partea României. De aceea, dacă este să privim către viitor, având această platformă sănătoasă în relaţiile noastre, eu privesc cu mare optimism şi încredere relaţiile bilaterale şi sper că într-un viitor foarte apropiat noi ne vom regăsi în marea familie europeană.