Ministrul Finanţelor Publice din România, domnul Bogdan Alexandru Drăgoi, a prezentat, astăzi, în cadrul şedinţei comune a Guvernelor celor două state, ministrului Finanţelor al Republicii Moldova, domnul Veaceslav Negruţă, propunerile părţii române privind colaborarea între cele două instituţii.
Cei doi miniştri au discutat despre acordarea de asistenţă şi expertiză de către experţii din România, colegilor din Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova, în procesul de reformă instituţională.
Ministrul Finanţelor Publice a propus renegocierea Convenţiei dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi capital, semnată la Chişinău la 21 februarie 1995, cu aplicare de la 1 ianuarie 1997. Renegocierea acestei Convenţii se impune ca urmare a necesităţii de aliniere la principiile actualei legislaţii fiscale din cele două ţări şi la recomandările actuale ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Propunerea a vizat renegocierea Convenţiei sau încheierea unui protocol care să vizeze, printre altele:
- Reducerea cotelor de impozit cu reţinere la sursă prevăzute de convenţie, respectiv cele care se aplică veniturilor de natura dividendelor, dobânzilor şi redevenţelor;
- Îmbunătăţirea schimbului de informaţii conform celor mai recente prevederi OCDE, inclusiv crearea posibilităţii efectuării unui schimb de informaţii în domeniul bancar ori de câte ori sunt solicitate de către una dintre ţările partenere;
- Introducerea unui nou articol privind asistenţa reciprocă în colectarea creanţelor.
În scopul întăririi cooperării în domeniul combaterii fraudei şi evaziunii fiscale a fost propus un acord care să permită schimbul automat de informaţii cu Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) din Republica Moldova, vizând, în general, veniturile obţinute de rezidenţi din surse aflate pe teritoriul celuilalt stat.
Discuţiile privind colectarea creanţelor au vizat un nou acord de cooperare bilaterală, având în vedere problemele întâmpinate de organele fiscale din România în recuperarea unor creanţe stabilite în sarcina cetăţenilor din Republica Moldova, informează Biroul de presă al Guvernului de la Bucureşti.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
03.03.2012Experţii din Ministerul Finanţelor Publice din România vor acorda expertiză colegilor din Republica Moldova, în procesul de reformă instituţională
Comentarii (0)