Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.03.2012

Ministerul Economiei preia experienţa Austriei în domeniul armonizări legislaţiei europene privind protecţia consumatorului

Ministerul Economiei preia experienţa Austriei în domeniul armonizări legislaţiei europene privind protecţia consumatorului

Transferul bilateral de know-how ce vizează armonizarea legislaţiei naţionale cu cerinţele UE în domeniul protecţiei consumatorului, în sfera serviciilor financiare, au fost discutate astăzi, 12 martie, în cadrul seminarului bilateral organizat la Chişinău "Politici de protecţie a Drepturilor Consumatorilor în Austria şi Republica Moldova - în domeniul Serviciilor Financiare".

Referindu-se la preluarea celor mai bune practici internaţionale, dar şi practicile aplicative în domeniul protecţiei consumatorilor, viceministrul economiei Octavian Calmîc a precizat că acestea sunt deosebit de importate pentru ţara noastră. „Experienţa Austriei este binevenită şi pot fi preluate bunele practici ale acestei ţări în domeniul protecţiei consumatorului şi implementate cu succes în Republica Moldova" a declarat Octavian Calmîc.

Viceministul economiei a reiterat, că Republica Moldova este în proces de negociere cu UE privind semnarea Acordului de Asociere, iar parte a acestor negocieri este racordarea legislaţiei ţării noastre cu privire la protecţia consumatorului la legislaţia europeană şi prevede numeroase dispoziţii ce se referă la punerea în aplicare a legislaţiei UE.

"Seminarul se va concentra în special asupra transmiterii experienţei austriece şi expertizei în punerea în aplicare la nivel naţional a celor două directive ale legislaţie Europene în domeniul serviciilor financiare: directivă privind contractele de credit pentru consumatori şi directiva privind vînzarea la distanţă, pe care Republica Moldova trebuie să le implementeze în cadrul acordului de asociere sus menţionat" a mai adăugat oficialul.

Vice-ministrul Economiei, Octavian Calmîc a precizat că Republica Moldova a reuşit deja să întreprindă numeroşi paşi în domeniul protecţiei consumatorilor, atît la nivel de adaptare a legislaţiei naţionale, cît şi la nivel de structuri structuri în domeniul respectiv, referindu-se aici, la constituirea la 1 ianuarie 2012 a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului, care de facto are un şir de atribuţii noi pe toate dimensiunile ce ţin de interacţiunea dintre agenţii economici şi consumatori.

Octavian Calmîc a ţinut să menţioneze că pe lîngă adaptarea continuă a legislaţiei naţionale la standartele internaţionale, este necesar de a consolida conştiinţa consumatorilor şi de a sensibiliza toţi participanţii la raporturile de piaţă.

Potrivit Ministerului Economiei, tot în cadrul seminarului va fi prezentat, discutat dar şi analizat "Proiectul legii Republicii Moldova privind contractele de credit pentru consumatori", autorul căruia este Ministerul Economiei.

De precizat, că acest seminar se înscrie în şirul evenimentelor organizate de Ministerul Economiei cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, marcată tradiţional la 15 martie, dar şi promovării săptămînii informării consumatorilor în perioada 12-16 martie 2012.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus