Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.03.2012

Guvernul a aprobat un amendament la Codul fiscal care au drept scop susţinerea producătorilor agricoli şi agriculturii

În cadrul şedinţei, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative, care au drept scop  susţinerea producătorilor agricoli şi agriculturii, care reprezintă una din principalele ramuri ale economiei naţionale cu cel mai înalt grad de risc, din cauza dependenţei de condiţiile meteorologice, schimbărilor care climatice afectează nivelul şi variabilitatea randamentului culturilor.

Astfel, în vederea evitării situaţiilor de incertitudine şi aplicarea corectă a cotei reduse de 8% a TVA pentru producţia de fabricaţie proprie din sectorul zootehnic, se propune menţinerea normei existente prevăzute în Codul fiscal (art.96, lit.b), pînă la 13 ianuarie 2012, în partea ce ţine de aplicarea în continuare a cotei reduse a TVA pentru toată producţia agricolă primară, adică pînă la punerea în aplicare a legii nr.267 din 23 decembrie 2011. Totodată, în vederea creării condiţiilor unice de echitate fiscală a producătorilor agricoli, s-a propus extinderea normei stabilite la art.97 alin.(4) din Codul fiscal în partea ce ţine de neaplicarea TVA pentru toată producţia agricolă primară produsă şi livrată pe teritoriul ţării la un preţ mai mic decît costul acesteia, ceea ce va diminua povara fiscală a acestora. Cea de-a treia modificare se referă la reglementarea importului de hrană furajeră pentru animale, prin introducerea cotei zero a taxei vamale pentru mărfurile de la poziţia tarifară respectivă, în schimbul actualei cote de 10%, ţinînd cont de faptul ca aceste tipuri de hrană nu se produc pe teritoriul Republicii Moldova.

În contextul examinării proiectului respectiv, Premierul a subliniat că necesitatea elaborării unui astfel de proiect a apărut urmare a neînţelegerilor dintre instituţii. Vlad Filat a subliniat că situaţia creată nu trebuie să afecteze producătorii din ramura cărnii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus