Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.03.2012

Importăm resurse energetice tot mai scumpe, dar nici nu cunoaştem ce rezerve avem sub picioarele noastre”, - Valeriu Lazăr

Importăm resurse energetice tot mai scumpe, dar nici nu cunoaştem ce rezerve avem sub picioarele noastre”, - Valeriu Lazăr

Potrivit Ministerului Economieie, un grup de lucru interministerial cu statut permanent va elabora o foaie de parcurs pentru exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi pe teritoriul Republicii Moldova. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul unei şedinţe convocate joi de către viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a examinat situaţia actuală privind explorarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale în R. Moldova.

Foaia de parcurs va structura politica statului în domeniu şi va propune termene concrete de lansare a concursurilor internaţionale pentru concesionarea dreptului de explorare şi exploatare a zăcămintelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, urmează a fi revizut şi actualizat cadrul normativ în domeniu, în special Legea privind concesiunile, Legea subsolului etc.

Potrivit raportului prezentat de Institutul de geologie şi seismologie al Academiei de ştiinţe, pe teritoriul Republicii Moldova au fost forate, pe parcursul anilor 1945-1972 peste 700 de sonde cu o adâncime de până la 3 mii de metri, care au găsit semne de prezenţă a hidrocarburilor, însă cantităţi mai mari ar putea fi găsite în straturi mai adânci ale solului.

În prezent, o companie locală (Valiexchimp) deţine contractul de exploatare exclusivă a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din zona localităţilor Văleni şi Victorovca. Aceasta extrage lunar cca 10-12 mii metri cubi de gaze naturale, care asigură consumul a trei localităţi, conectate la gazoduct de către această companie. În cadrul şedinţei, directorul companiei, Valentin Bodişteanu, a solicitat permisiunea de racordare la gazoductul MoldovaGaz. În cazul asigurării, prin racordare la reţeaua naţională de gaze, a consumului, compania ar putea mări extracţia de gaze până la o capacitate de cca 200 de mii de metri cubi lunar. În viitorul apropiat urmează a fi forate sonde pentru explorarea la adâncimi de peste 3 mii de metri, în prezent fiind în proces de import utilajul specializat.

În acelaşi timp, la Văleni, compania extrage cca 1 mie tone de ţiţei lunar, care sunt prelucrate la rafinăria construită în or. Comrat.

„Dacă în anii 50 ai secolului trecut exploatarea zăcămintelor din Moldova nu era rentabilă, în acea perioadă fiind descoperite rezerve enorme în regiunea Siberiei, acum pentru Moldova acest lucru devine interesant, în condiţiile în care importăm resurse energetice tot mai scumpe, dar nici nu cunoaştem ce rezerve avem sub picioarele noastre”, a spus Valeriu Lazăr.

Valeriu Lazăr a atenţionat că, pe pe termen mediu şi lung, pe lângă zăcămintele din sudul Republicii, o altă sursă de alimentare cu gaze ar putea fi extragerea gazelor de şist, descoperite în Ucraina, în zonele limitrofe cu România şi Republica Moldova. Studiile efectuate recemt de compania americană EuroGas pe teritoriul Poloniei şi Ucrainei şi a regiunilor Mării Negre indică asupra unei mari probabilităţi a prezenţei zăcămintelor de gaze de şist şi pe teritoriul Republicii Moldova. 

cuvinte-cheie: Valeriu | Lazăr | hidrocarburi | exploatarea | zăcămintelor

Comentarii (0)

 

Related news

Sus