Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.03.2012

ANRE a depistat majorări neîntemeiate a costurilor la reparaţia capitală a gazoductului magistral ”Razdelnaya-Izmail”

ANRE a depistat majorări neîntemeiate a costurilor la reparaţia capitală a gazoductului magistral ”Razdelnaya-Izmail”

La reparaţia capitală a gazoductului magistral ”Razdelnaya-Izmail”, SRL „Moldovatransgaz” a suportat cheltuieli nejustificate de cca 58,7 milioane de lei,  care puteau duce la majorarea valorii gazoductului, dar şi a tarifelor de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Este concluzia la care au ajuns specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), ca urmare a unui control privind unele aspecte din activitatea economico-financiară a SRL”Moldovatransgaz” în perioada 2010-2011.

Prin actul de control se constată că SRL „Moldovatransgaz” nu a respectat principiul costurilor minime la momentul selectării, prin concurs, a companiei de construcţii, procedură care, de fapt, a purtat un caracter formal. Pentru  reconstrucţia gazoductului a fost desemnată o companie ucraineană, care, iniţial, a prezentat oferta cea mai avantajoasă  - 490 USD/km sau un total de 18.620 mii USD. Însă, după 20 de zile, pe 07.06.2010, părţile au semnat un acord adiţional prin care costul lucrărilor a fost modificat la 25.185 mii USD, clasând această ofertă ca cea mai neavantajoasă din punct de vedere economic, comparativ cu restul ofertanţilor.

Ulterior, în procedurile de achiziţie, constructorul din Ucraina a atras anumiţi intermediari, cu conturi deţinute în zone off-shore, fapt care a dus la majorarea nejustificată a preţurilor la servicii şi bunuri în vama Republicii Moldova, menţionează specialiştii ANRE. Controlul documentelor privind exportul temporar al ţevilor pentru preschimbarea stratului anticoroziv în Ucraina a arătat prezenţa a două tipuri de facturi: una - eliberată de firma care a fost executorul real al  lucrărilor, conform căreia costul reparaţiei unui metru liniar de ţeavă a constituit 77,25 USD şi una eliberată de o companie intermediară cu conturi deţinute într-o zonă off-shore, care include un alt cost - de 326,47 USD pentru anul 2010 şi 356,81 USD pentru anul 2011 (de 4,5 ori mai scump) – în baza cărora a şi fost vămuită marfa.

Potrivit Serviciul de presă al ANRE, analogic a fost majorat şi preţul de procurare al ţevilor noi. Potrivit datelor  Serviciului Vamal al RM, ţevile de producţie ucraineană au fost declarate la export în vama limitrofă Ucraina la preţuri ce variază între 1.350 şi 1.450 USD/tona, dar  care pe teritoriul vamal al RM au fost declarate la preţul de 4.279,9 USD/tona (de cca 3 ori mai mare), fapt condiţionat de includerea în preţ a adaosului unui alt  intermediar, în mărime de 2.922,9 USD/tona. Şi în cazul materialelor auxiliare, necesare pentru lucrările de reparaţie, preţurile în vamă au fost majorate de până la 3,2 ori, iar la unele articole de până la 21 de ori.

Prin hotărârea din 27 martie 2012, Consiliului de Administraţie al ANRE a obligat conducerea SRL „Moldovatransgaz” să elaboreze şi să prezinte ANRE, în termen de o lună, un plan de acţiuni menite să înlăture abaterile constatate în actul de control nominalizat. Hotărârea ANRE şi Raportul de control vor fi remise SA „Moldovagaz” pentru informare şi luare de atitudine, Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova - pentru informare, precum şi organelor de drept pentru examinare după competenţă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus