„Republica Moldova a reintrat în zona de relativă stabilitate politică şi ne propunem crearea şi lărgirea oportunităţilor de afaceri în ţară noastră. Foarte curând va fi relansat procesul de privatizare, de creare a parteneriatelor public-private, iar printre domeniile cu potenţial investiţional se numără eficienţa energetică şi sursele de energie regenerabile, proiectele de modernizare a infrastructurii, etc.”, a declarat Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, la Forumul interregional moldo-român „Promovarea potenţialului economic şi crearea oportunităţilor investiţionale în Regiunea de Dezvoltare Nord”, care s-a desfăşurat astăzi la Bălţi.
Potrivit Ministrului Economiei, autorităţile vor asigura transparenţa maximă a licitaţiilor pentru proiectele de infrastructură, iar companiile româneşti sunt binevenite să aplice la acestea. România a trecut deja prin procesul de ajustări structurale înainte de aderarea la Uniunea Europeană, astfel având o experienţă preţioasă pentru Republica Moldova, atât la nivel instituţional, cât şi al regulilor de business, a spus Valeriu Lazăr.
Viceprim-ministrul a îndemnat companiile româneşti prezente la Forum să găsească parteneri şi să lanseze afaceri în Moldova. Chiar dacă economiile celor două ţări au structuri similare, schimburi comerciale bilaterale sunt foarte active, România plasându-se pe locul doi în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova.
La eveniment s-au înscris cca 200 de participanţi, printre care oameni de afaceri din Regiunea Vest a României şi din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, reprezentanţi ai ministerelor din Republica Moldova, membri ai Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare din Republica Moldova, ambasadori, reprezentanţi ai Consulatului General al României din Bălţi, reprenzentanţi ai ONG-urilor din Republica Moldova, parteneri ai ADR Nord etc.
Volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu România în anul 2011, a înregistrat suma de 950,7 mil. USD. Comparativ cu anul precedent, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 50,2 %, în rezultatul majorării atît a exportului, cît şi a importului de mărfuri din această ţară.
După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în această perioadă, România se situează pe locul 2 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale.