Secţia investigaţii financiar-economice a Procuraturii Generale a pornit o cauză penală pe faptul practicării ilegale a activităţii de întreprinzător şi tentativă de escrocherie.
Respectivul proces penal a fost declanşat în baza autosesizării procurorilor din mass-media, inclusiv, în temeiul adresării viceguvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei Emma Tabîrţă pe faptul organizării piramidei financiare ,,MMM2011” în Republica Moldova.
În cursul investigaţiilor efectuate de procurori s-a stabilit că în reţeaua globală Internet a fost creată pagina-web „www.mmm2011.md”, care reprezintă o piramidă financiară organizată de persoane fizice, în care deponenţilor li se asigură obţinerea de venituri financiare.
Mecanismul activităţii piramidei financiare ,,MMM2011” constă în transmiterea de către deponent a unor sume băneşti conducătorului grupului primar în schimbul pretinsei valute virtuale ,,MAVRO dolari”, conform cursului stabilit de către cetăţeanul Federaţiei Ruse Serghei Mavrodi. Potrivit afirmaţiilor organizatorilor piramidei cursul este în creştere continuă.
Totodată, persoanelor li se propune şi alte posibilităţi de obţinere a veniturilor cum ar fi - depunerea mijloacelor băneşti pe anumite perioade de timp.
Potrivit Legii instituţiilor financiare, nici o persoană nu poate practica activităţi financiare, care includ acceptarea de depozite sau echivalentul acestora, fără licenţa emisă de Banca Naţională.
Legea privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător, stabileşte că genurile de activitate – activitatea băncilor, activitatea asociaţiilor de economii şi împrumut, sunt supuse reglementării prin licenţiere de către Banca Naţională a Moldovei şi respectiv Comisia Naţională a Pieţei Financiare.
Fiind audiat de procurori, conducătorul a zece grupuri de membri ai piramidei „MMM2011” din Republica Moldova a declarat că, în sistemul vizat sunt înregistraţi mai mult de 1000 de deponenţi care au transmis conducătorilor grupurilor primare diverse sume băneşti. La fel, acesta a declarat că, depunătorii sunt informaţi despre faptul că sistemul vizat reprezintă o piramidă financiară, iar mecanismul de funcţionare a acesteia stabileşte condiţii de avantajare a deponenţilor şi modalităţi pentru atragerea altor participanţi în acest sistem.
Procurorii subliniază că aceasta constituie o formă de înşelăciune, constituită astfel, încît să obţină profit doar primii deponenţi.
Respectiva cauză penală a fost expediată Procuraturii municipiului Chişinău pentru organizarea exercitării urmăririi penale conform competenţei, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.