Potrivit Ministerului Economiei, la 6 aprilie, la Chişinău a avut loc conferinţa de presă cu genericul „Young Experience a Smart Solution - Y.E.S.S.”, în cadrul căreia a fost sintetizat procesul complex de cooperare transfrontalieră în domeniul dezvoltării comunitare, Proiect complex implementat de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) şi implementat în perioada 14 aprilie 2011 – 14 aprilie 2012.
Proiectul Y.E.S.S implementat pe parcursul unui an şi în care au fost antrenaţi 60 de tineri din România şi Republica Moldova, are drept organizatori pe ODIMM de pe lângă Ministerul Economiei, în parteneriat cu Fundaţia Naţionale pentru Dezvoltare Comunitară Filiala Iaşi, Asociaţia Comunic pentru Marketing şi Management Cultural, Economic şi Social din judeţele Botoşani şi Vaslui, România.
Obiectivele Proiectului a fost - crearea şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare, muncă în echipă şi management de proiect pentru un grup de 45 de studenţi din centrele judeţene a zonei de graniţă a României cu RM şi 15 din Republica Moldova, cu scopul stimulării potenţialului creativ, atitudinea pro-activă şi implicarea tinerilor în soluţionarea problemelor comunităţii de apartenenţă, precum şi crearea unei reţele transfrontaliere de tineri facilitatori comunitari, care să se implice activ în rezolvarea problemelor comunitare identificate, dar şi de a atrage fondurile necesare soluţionării acestora.
Potrivit Iuliei Iabanji, director al ODIMM, în Republica Moldova doar 24 la sută din tineri sunt antrenaţi în câmpul muncii şi constituie 27 la sută din numărul populaţiei RM, având media de vârstă de 15-29 de ani. Iabanji a mai spus că ME şi Guvernul în ansamblu are un şir de programe naţionale pentru cointeresarea şi atragerea tineretului în activităţi utile şi în câmpul muncii.
Revenind la activităţile Proiectului Y.E.S.S se poate de concluzionat că aplicarea acestuia cuprinde : realizarea unui studiu transfrontalier privind implicarea socială şi civică a tinerilor din instituţiile de învăţământ superior din zona acoperită de program din România şi Republica Moldova; implementarea unui program de formare şi dezvoltare personală a tinerilor studenţi şi de creştere a gradului de implicare şi asociere pentru rezolvarea problemelor comunităţii de apartenenţă; organizarea unei tabere de creaţie în cadrul căreia se va simula idei de proiecte, urmând cele mai bune 3 proiecte să fie depuse în cadrul unui apel de proiecte oficial şi real şi crearea unei reţele transfrontaliere de facilitatori comunitari.
Ca urmare, s-a reuşit instruirea studenţilor din România şi Republica Moldova (abilităţi de comunicare, muncă în echipă şi management de proiect), la final fiind depuse 8 proiecte spre finanţare în cadrul celui de-al 2 tender al Programului Operaţional România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013. Spre exemplu proiectul prezentat de Valeriu Istrati din RM care implementează proiectul „Hai, Moldova”, precum şi cel al lui Denis Roşca cu proiectul „Moldova, mândria mea” ce înserează turismul virtual despre Republica Moldova şi care are drept scop promovarea imaginii RM şi atragerea turiştilor.
Este de menţionat, că realizarea acestui Proiect include spre final selectarea celor mai bune 3 proiecte care au fost depuse în cadrul unor licitaţii reale de proiecte. Din acest punct de vedere s-a depăşit obiectivul propus, deoarece datorită implicării şi motivării echipelor, au fost selectate 8 proiecte, ce au fost depuse spre finanţare în cadrul celui de-al 2-lea call al Programului Joint Operational Programme Romania-Ukraine-Republic of Moldova 2007-2013.
Proiectul a fost susţinut de Uniunea Europeană, PROGRAMUL OPERATIONAL COMUN România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, cu o finanţare nerambursabilă de 144.377 Euro, reprezentând 89,75% din bugetul total al proiectului de 160.866 EUR. Programul dat este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program. Pentru mai multe detalii despre PROGRAMUL OPERATIONAL COMUN România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013 vizitaţi www.ro-ua-md.net.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.04.2012În Republica Moldova doar 24 la sută din tineri sunt antrenaţi în câmpul muncii şi constituie 27 la sută din numărul populaţiei RM
Comentarii (0)