Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.04.2012

Valeriu Lazăr: R.Moldova are nevoie de o nouă Strategie energetică, mult mai ambiţioasă, dar realistă în acelaşi timp

Valeriu Lazăr: R.Moldova are nevoie de o nouă Strategie energetică, mult mai ambiţioasă, dar realistă în acelaşi timp

eclaraţia aparţine viceprim-ministrului,  ministru al Economiei Valeriu Lazăr şi a fost făcută în carul unei întîlniri cu  echipa proiectului de asistenţă tehnică „Consolidarea capacităţilor de gestionare durabilă în domeniul energetic” marţi 24 aprilie. La  întrevedere au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, responsabili de elaborarea politicilor în domeniul energetic, dar şi conducerea Ageţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE).

Respectivul proiect are un buget total de 1 413 700 euro şi va fi finanţat de Guvernul Suediei. Obiectivul general al proiectului este oferirea asistenţei tehnice pentru sectorul energetic din Republica Moldova, care constă în implementarea reformei ce ţine de fortificarea capacităţilor instituţionale şi tehnice ale instituţiilor cheie din sector, pentru atingerea obiectivelor acestora în domeniul eficienţei energetice şi valorificării surselor regenerabile de energie.

Activităţile cheie ale proiectului ”Consolidarea capacităţilor de gestionare durabilă în domeniul energetic” vor ţine de implementarea unei reforme ample în sectorul energetic din Republica Moldova, în special în domeniul eficienţei energetice. Astfel, urmează a fi revizuită Strategia Energetică a Republicii Moldova şi extinderea acesteia până în anul 2030, urmează a fi acordată asistenţă în vederea elaborării  legislaţiei secundare în domeniul eficienţei energetice, a elaborării metodologiei de calculare a costului auditurilor energetice.

Referindu-se la noua Strategie Energetică, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a ţinut să menţioneze că această Strategie, ca şi document de viziune , urmează să răspundă la mai multe întrebări, iar demararea prorpiu- zisă a Strategiei va da starul mai multor modificări în acest sector, vital pentru economia naţională. "Pentru noi e foarte important impactul social şi economic al respectivei Strategii, nu doar elaborarea unui conţinut foarte bun, la nivel teoretic, iar cea mai mare provocare pentru noi  de care va depinde amploarea efectului acestui document este de fapt sustenabilitatea din partea consumatorilor casnici, dar şi a sectorului economic" a adăugat ministrul Economiei.

De asemenea, cu suportul respectivului proiect va fi creat un sistem  de monitorizare şi raportare în sector (elaborarea Codului de conduită pentru auditorii energetici, elaborarea Registrului auditurilor energetice, elaborarea Registrului auditorilor energetici, etc.).

Reprezentanţii Consorţiul  AF-Industry AB, responsabili de  implementarea proiectului respectiv, au apreciat implicarea personală a viceprim-ministrului şi interesul deosebit al acestuia pentru dezvoltarea acestui sector şi obţinerea de rezultate foarte bune şi au dat asigurări că întreprind toate măsurile pentru a prelua cele mai bune practici europene în domeniul eficienţii energetice şi energiei regenerabile pentru a obţine acele rezultate de care să fie mîndri cu toţii, informează un comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie: Lazăr | Valeriu | energetică | Strategie

Comentarii (5)

 

Related news

Sus