În trimestrul I 2012 pe teritoriul terminalului petrolier al Portului Internaţional, au fost importate 13,2 mii tone de producţie petrolieră sau cu 4,6 % mai mult decît nivelul trimestrului I 2011, iar pe teritoriul vamal al Republicii Moldova fiind livrate 11,6 mii tone. La finele perioadei de raportare încă cca. 3,1 mii tone de produse petroliere erau depozitate. Investitorul General este disponibil să ofere serviciile terminalului pentru toţi agenţii economici, importatori de produse petroliere.
În perioada de gestiune prin intermediul terminalului cerealier au fost exportate 20,2 mii tone, iar importate 17,4 mii tone de producţie cerealieră. La finele trimestrului I 2012, pe teritoriul terminalului cerealier erau depozitate 4,3 mii tone producţie cerealieră, aduse de asemenea, de către companiile autohtone. Volumul total al serviciilor de păstrare a cerealelor a constituit pentru perioada de gestiune 1,7 mil. lei.
De asemenea, în perioada de gestiune, Investitorul General, a continuat să presteze servicii portuare, volumul cărora a constituit 3,3 mil. lei sau cca 60% din nivelul perioadei similare a anului precedent. Diminuarea acestui indice este determinat în mare parte de problemele apărute în activitatea Investitorului General legate de calea ferată şi Serviciul Vamal vis-a-vis de lansarea terminalului de mărfuri. În pofida acestor circumstanţe, în luna ianuarie curent terminalul de mărfuri a demarat procesul transbordării mărfurilor. Per ansamblu, în trimestrul I pe teritoriul portului au fost introduse 7,2 mii tone de mărfuri, toate fiind aduse din exteriorul ţării.
În raportul trimestrial al Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti” se arată că pe întreaga perioadă de activitate a acestuia, conform situaţiei din 1 aprilie 2012, volumul total al investiţiilor a constituit 58,4 mil. dolari SUA, dintre care în trimestrul I 2012 au fost investite cca. 3,1 mil dolari SUA. Aportul de bază este al Investitorului General - ÎCS "Danube Logistics" SRL, care a investit 48,6 mil. dolari SUA, la începutul anului curent finisând lucrările de construcţie şi de pregătire pentru deschidere a primei porţiuni a terminalului de mărfuri, iar S.C. "Trans Cargo Terminal" SRL, care a efectuat construcţia şi exploatarea terminalului cerealier - 7,3 mil. dolari SUA.
Pe parcursul anului vor fi realizate noi proiecte investiţionale ale companiilor: ÎCS "TRANS BULK LOGISTICS" SRL (volumul investiţiilor cca. 2 mil. dolari SUA), "DUNAV-TIR" SRL (0,4 mil. dolari SUA) şi ÎCS "Happy House" SRL (0,1 mil. dolari SUA).
În luna iunie curent conducerea Ministerul Economiei îşi propune o vizită de lucru la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti”
Potrivit Ministerului Economieie, activitatea în Portul Internaţional se efectuează în conformitate cu prevederile Acordului de investiţii "Cu privire la Portul Internaţional Liber "Giurgiuleşti", aprobat prin Legea nr.7-XV din 17 februarie 2005 şi Legea cu privire la Portul Internaţional Liber "Giurgiuleşti" nr.8-XV din 17 februarie 2005.
Numărul scriptic al angajaţilor rezidenţilor, ce activează pe teritoriul Portului Internaţional, la situaţia din 1.04.2012 constituie 306 persoane, comparativ cu 217 persoane la situaţia din 1.04.2011. Cei mai mulţi angajaţi au fost înregistraţi la ÎCS "Danube Logistics" SRL (116 de persoane) şi "Trans Cargo Terminal" SRL (76 de persoane) şi ÎCS "Trans Bulk Logistics" SRL (39 de persoane).
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.06.2012Tranzacţiile cu produse petroliere şi cerealiere în Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti” au crescut
Comentarii (0)