În perioada 6-8 iunie, guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei Dorin Dragutanu participa la cel de-al XII–lea Seminar Anual International de la Washington cu privire la provocarile politicilor aplicate în sectorul financiar. Evenimentul, organizat de Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Consiliul Guvernatorilor al Federal Reserve System, se adreseaza înaltilor oficiali ai autoritatilor de supraveghere bancara din diferite tari ale lumii.
Anul acesta, participantii la seminar si-au centrat discutiile pe implementarea unui nou set de standarde prudentiale destinate institutiilor financiare si pietelor, în urma crizelor financiare globale. În special, dezbaterile au vizat provocarile aferente si impactul acestora, gestionarea de catre banca centrala a problemelor la bancile cu dificultati si caracterul practic al noilor norme prudentiale. Oficialii bancari s-au referit la elementele-cheie ale noilor standarde si rolul lor în supraveghere, dezvaluind experientele tarilor reprezentate.
Alte subiecte incluse în agenda seminarului au reflectat recomandari pentru intensificarea si eficientizarea supravegherii institutiilor financiare de importanta sistemica, reglementarile privind infrastructura pietei financiare si modificarile Principiilor de baza pentru supravegherea bancara în contextul Acordului Basel.
În cadrul întrunirii, a fost, de asemenea, evidentiata însemnatatea testului de stres în supravegherea institutiilor financiare, evoluat de la un instrument pentru estimarea nivelului de risc si gestionarea capitalului la unul pentru determinarea soliditatii financiare a bancilor si a stabilitatii financiare, în general. Vorbitorii au facut schimb de opinii asupra provocarilor legate de utilizarea rezultatelor testelor de stres, cu privire la suficienta si calitatea datelor, capacitatea personalului de a le procesa si a le implementa, în scopul diminuarii pe termen scurt a riscului de lichiditate.
Oficialii autoritatilor de supraveghere bancara vor mai discuta si teme de actualitate cu impact la nivel global, cum ar fi: expunerile aferente datoriilor suverane si cadrul de reglementare al acestora, principiile de supraveghere a conglomeratelor financiare si perspective sectorului privat determinata de reglementarile în sectorul financiar, informează Serviciul de presa al Bancii Nationale a Moldovei.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.06.2012Guvernatorul BNM participa la un seminar international cu privire la provocarile politicilor financiare
Comentarii (0)