Ministerul Economiei a organizat joi, 7 iunie, dezbaterile finale asupra proiectului Legii privind contractele de credit pentru consumatori, la care au participat Ministerul Finanțelor, Banca Naţională, Asociaţia Băncilor şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare, reprezentanții Camerei de Comerţ Americană din Moldova membrii căreia sînt majoritatea băncilor comerciale din Moldova.
”Fiind elaborat încă la începutul anului, proiectul a fost supus unor intense și îndelugate dezbateri cu societatea civilă și cea financiar-bancară, drept rezultat a fost găsită varianta reciproc avantajoasă a proiectului”, a susținut viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.
Esenţa proiectului consta în stabilirea unor cerinţe clare, univoce şi echitabile care să asigure protecţia consumatorului, în vederea încheierii contractelor de credit cu instituţiile financiare. Domeniul de aplicare a proiectului legii î-l constituie toate tipurile de contracte de credit acordate consumatorilor de instituţiile financiare bancare și non-bancare.
Potrivit Ministerului Economiei, reprezentanții societății financiar-bancare au venit cu un șir de modificări care prevăd în mare parte un șir de abateri și excluderi de la conceptul european și general al proiectului de Lege, precum ar fi: excluderea din domeniul de aplicare a legii a contractelor ipotecare, gajate, de leasing, excluderea indicarea dobînzii anuale efective din informaţia publicitară şi precontractuală, excluderea cerinţei privind interzicerea perceperii comisionului analiză dosar în cazul în care creditul nu se acordă, modificarea limitelor compensaţiei pentru rambursarea anticipatăde de la 0,5-1% la 1-2%.
Contrariu unor modificări propuse, acceptarea cărora ar fi dus la schimbarea conceptului legii, partea de bază a proiectuluiprevede obligativitatea oferirii de către creditori a informaţiei precontractuală standard potenţialului client şi forma standard de prezentare a acesteia. Astfel, formularul precontractual standard va conţine informaţia despre: rata dobânzii aferente creditului, fixă şi/sau flotantă, modalitatea de calcul a dobînzii (formula de calcul şi transparenţa acesteia), informaţii privind orice costuri incluse în costul total al creditului (comisioane, procente de deservire, etc.), dobânda aferentă creditului şi dobînda anuală efectivă, durata contractului de credit, preţul actual şi valoarea oricărei plăţi în avans; valoarea totală plătită de către consumator şi valoarea ratelor.
O novaţie prevăzută în proiect se referă la numărul şi tipurile de comisioane aplicate. Proiectul legii prevede tipurile de comisioane care sunt admise şi cerinţe privind interzicerea majorării comisioanelor.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.06.2012Ministerul Economiei a organizat dezabaterile finale asupra proiectului Legii privind contractele de credit pentru consumatori
Comentarii (0)