Decizia de a acorda finanţare pentru 16 agenţi economici din ţara noastră a fost luată la 7 iunie, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ a Programului de susţinere şi dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru promovarea eforturilor privind ajustările economice structurale, lansat de Ministerul Economiei cu suportul Guvernului Japoniei. În total, la concursul anunţat de Ministerul Economiei sau înscris 43 de agenţi economici, iar cererea pentru obţinerea finanţării a constituit suma de 38,2 ml lei, informează un comunicat al Ministerului Economiei.
"Mă bucură faptul că avem schimbări structurale în sectoarele de activitate a aplicanţilor şi că aproape 60 % din suma acordată acestora este destinată procurării echipamentelor pentru producerile industriale" a precizat Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministru al Economiei în cadrul şedinţei. "Datoria noastră, dar şi filosofia proiectului este de a sprijini micile industrii din spaţiul rural, producerile, care vor asigura crearea de noi lucuri de muncă, iar ulterior de a tiraja aceste afaceri, care ar constitui un catalizator pentru mediul de afaceri din regiuni" a mai adăugat ministrul Economiei. Domnia sa a subliniat şi importanţa sprijinirii în cadrul Programului a proiectelor inovative, întrucît riscurile dezvoltării unor astfel de afaceri sunt mult mai mari în comparaţie cu afacerile tradiţionale.
Utilajul, pentru care a fost acordată finanţarea beneficiarilor, face parte din domeniile de activitate de producere a încălţămintei, hainelor, articolelor din hârtie, piatră, lemn, păstrarea fructelor şi legumelor în stare proaspătă, panificaţie, reproducerea şi creşterea porcinelor. Un element nou, este acordarea finanţării pentru procurarea utilajului destinat producerii brichetelor, ce vine să confirme un criteriu important de selectare a beneficiarilor şi anume cel ce ţine de proiectele inovaţionale. Afacerile beneficiarilor sunt amplasată în raioanele Anenii-Noi, Cantemir, Hânceşti, Ialoveni, Leova, Orhei, Rezina, Străşeni, Ştefan-Vodă, Teleneşti.
Viceprim-ministrul a solicitat membrilor Comitetului Consultativ al Programului să identifice regiunile care nu au fost implicate pînă acum în acest proiect, inclusiv implicarea pe viitor în proiect şi a regiunilor mai puţin dezvoltate ale ţării. "Este important să creăm nişte centre de dezvoltare, acolo unde acestea încă lipsesc. E datoria noastră morală de a-i ajuta, de a-i ghida, de a-i stimula să participe la proiect" a conchis viceprim-ministru.
Amintim că Ministerul Economiei al Republicii Moldova, cu suportul Guvernului Japoniei a lansat în perioada 09 aprilie – 02 mai 2012 Programul de susţinere şi dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru promovarea eforturilor privind ajustările economice structurale, finanţat din contul mijloacelor Fondurilor Partenere a Grantului Japonez în sumă de 15 milioane lei.
Programul este destinat facilitării procurării de către subiecţii sectorului întreprinderilor mici si mijlocii a unui vast sortiment de echipament de producere. Echipamentul procurat în cadrul Programului se oferă beneficiarilor, selectaţi în urma concursului, în regim de leasing pe o perioadă de un an (fără gaj). De menţionat că la achiziţia şi importul echipamentului va fi aplicată cota zero la plata taxei pe valoare adăugată şi vor fi scutite de plata taxei vamale şi a taxei pentru efectuarea procedurii vamale. În cadrul programului va fi achiziţionat doar echipament nou de import. Cererile de solicitare pentru participare la prezentul Program vizează procurări în valoare minimă de 500.000 lei, iar valoarea maximă, respectiv, 1.000.000 lei.
Precizăm că 40% din preţul echipamentului va fi oferit drept Grant din partea Guvernului Republicii Moldova, dacă beneficiarii vor achita în termenii stabiliţi conform contractului de leasing 60% din preţul echipamentului, iar echipamentul va fi instalat şi pus în funcţiune, conform condiţiilor de leasing încheiate.
În perioada anilor 2005-2012 din contul mijloacelor de Grant în valoare de 1,3 mlrd. JPY şi din contul Fondurilor Partenere a Grantului în valoare de 116,5 mln. lei a fost oferită finanţare pentru procurările de echipament în regim de leasing la 154 de agenţi economici. În aceeaşi perioadă a fost livrat beneficiarilor echipament în leasing în valoare de 212,1 mln lei, iar componenta grant, în valoare de 40% din costul echipamentelor,a constituit suma de 68,8 mln lei.