În debutul şedinţei Premierul a menţionat că, prin iniţierea parteneriatelor public-private, Guvernul urmăreşte scopul de a asigura gestionarea eficientă a proprietăţii publice şi atragerea partenerilor privaţi în acest proces.
De menţionat că astăzi membrii Consiliului Naţional pentru parteneriatul public-privat (CNPPP), s-au întrunit pentru prima dată. În cadrul şedinţei, au fost examinate o serie de subiecte de ordin organizatoric, precum şi subiecte ce ţin de lansarea unor parteneriate public-private în domeniile sănătăţii, educaţiei şi infrastructurii transportului avia.
Astfel, Consiliul a aprobat componenţa Biroului permanent şi a secretariatului CNPPP. S-a decis ca Biroul permanent al Consiliului să fie compus din 5 persoane, inclusiv, Prim-ministrul, vicepremierul, ministru al Economiei, ministrul Finanţelor şi cel al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, iar secretariatul Consiliului să fie asigurat de o subdiviziune din cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice. Totodată, au fost aprobate listele bunurilor – proprietate a statului şi a lucrărilor şi serviciilor de interes public naţional propuse parteneriatului public-privat, precum şi Regulamentul privind procedurile-standard şi condiţiile generale de selectare a parteneriatului privat.
Cu referire la proiectele parteneriatului public-privat care urmează a fi lansate, membrii Consiliului au examinat 2 proiecte privind prestarea serviciilor medicale (de dializă şi de radioterapie), un proiect privind renovarea unor cămine ale Universităţii de Stat din Moldova, precum şi proiectul privind concesionarea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Chişinău”.
Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi a subliniat că implementarea proiectului privind prestarea serviciilor de dializă în baza parteneriatului public-privat va asigura oferirea serviciilor de calitate celor 400 de pacienţi din republică care sînt dependenţi de procedura de hemodializă. Cel de-al doilea proiect, privind prestarea serviciilor de radioterapie, este extrem de important în condiţiile în care în ţara noastră cca 45 de mii de pacienţi sînt diagnosticaţi cu cancer, iar anual această diagnoză este stabilită altor 8 mii de persoane. Ministrul Sănătăţii a precizat că, de rînd cu dotarea cu echipament medical performant, proiectul prevede instruirea personalului medical care va activa în cadrul instituţiilor medicale respective.
Un alt proiect, examinat în cadrul şedinţei de astăzi, vizează iniţierea unui parteneriat public-privat pentru renovarea a 4 cămine studenţeşti care aparţin Universităţii de Stat din Moldova. Printre avantajele acestui proiect se numără renovarea capitală a edificiilor căminelor şi majorarea capacităţii acestora.
Proiectul ce vizează concesiunea Aeroportului Internaţional Chişinău, la fel, are drept obiectiv eficientizarea administrării proprietăţii publice. În context, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei a precizat că Aeroportul Internaţional Chişinău are un plan de dezvoltare pe termen mediu şi lung, iar realizarea acestuia ar necesita peste 140 milioane de euro. Astfel, Guvernul îşi propune deblocarea situaţiei privind dezvoltarea Aeroportului Internaţional Chişinău, avînd la bază 2 elemente principale în cazul lansării unui proiect de parteneriat public-privat: îmbunătăţirea capacităţii managementului în administrarea Aeroportului şi asigurarea condiţiilor pentru atragerea operatorilor internaţionali relevanţi din domeniul administrării aeroporturilor.
Prim-ministrul a atenţionat asupra asigurării capacităţii de implementare a proiectelor lansate în baza parteneriatelor public-private şi a solicitat responsabilitate maximă în acest proces.
Proiectele examinate de CNPPP, urmează a fi prezentate spre aprobate în cadrul următoarei şedinţe plenare a Guvernului RM, informează un comunicat al Executivului.