Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.06.2012

R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vor semna un acord pentru fortificarea capacitaților serviciului de transfuzie a sângelui

Semnarea Acordului sus-menționat și alte subiecte actuale din sistemul național de sănătate au servit scopul întrevederii, din 14 iunie, a Ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi cu Guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), dl Rolf Wenzel, care se află în perioada 13-16 iunie într-o vizită de lucru la Chişinău.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi a realizat o trecere amplă în revistă a listei curente de priorități din domeniul sănătății, menționând: modernizarea asistenței medicale spitalicești prin dezvoltarea infrastructurii și dotării cu echipament performant a spitalelor, inclusiv prin implementarea în continuu a Parteneriatelor Publice Private în domeniul sănătății (1); dezvoltarea asistenței medicale primare după modelul focusat pe medicul de familie, care va contribui la creștere investițiilor în domeniu (2). La capitolul modernizării Serviciului de transfuzie a Sângelui, Ministrul a declarat “ Drept continuitate a succeselor atinse împreună, în domeniu, în ultimii 10 ani, Acordul ce urmează să-l semnăm, în valoare de 500 mii EURO,  reprezintă un suport esențial pentru realizarea unei componente importante ce vizează fracționarea secundară a plasmei, tip de  asistență necesară, anual, pentru peste 100 mii de pacienți din R. Moldova”.

Guvernatorul BDCE, Rolf Wenzel a apreciat realizările MS privind fortificarea capacităților serviciului de transfuzie a sângelui și a reiterat importanța semnării Acordului de contribuție pentru asigurarea realizării componentei de fracționare secundară a plasmei. În altă ordine de idei, Guvernatorul s-a arătat interesat de principalele provocări de sănătate cu care se confruntă populația R. Moldova.

În acest context, Ministrul Sănătății a informat că tendința provocărilor se arată asemănătoare cu cea europeană, evidențiindu-se: îmbătrânirea populației; creșterea ponderii maladiilor netransmisibile, în special a bolilor cardio-vasculare, cancerului, diabetului zaharat și a obezității; bolile respiratorii. „Instrumentele noastre de bază, în combaterea acestor provocări, sunt prevenirea maladiilor și  promovarea unui mod sănătos de viață, dezvoltarea spitalelor care nu vor mai fi exploatate pentru tratarea problemelor ușoare de sănătate, ce pot fi rezolvate  la alte nivele de asistență medicală” a specificat Ministrul.

Potrivit Ministerului Sănătății, în data de 16 iunie curent, va fi semnat Acordul  de Contribuţie (Acordul) între Guvernul RM şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care se va oferi o asistenţă nerambursabilă în valoare de 500 mii Euro pentru co-finanţarea Proiectului „Securitatea transfuzională în Republica Moldova” semnat în anul 2005 între MS și BCDE. Semnarea Acordului va contribui la finanțarea unei componente noi în R. Moldova, vizând fracționarea secundară a plasmei. Astfel, va fi asigurat procesul tehnologic de producere a preparatelor biomedicale din sînge şi modernizarea sectorului de fracţionare secundară de plasmă, în contextul transformării acestuia într-un laborator de capacitate mare de producere, în conformitate cu standardele Bunelor Practici de Producere, contribuind astfel la consolidarea asistenţei hemotransfuzionale şi servind interesului celor a peste 100000 de pacienţi din RM, ce necesită, anual, acest tip de asistenţă medicală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus