”Cea de a II-a rundă de negociere între Republica Moldova și Comisia Europeană s-a finalizat cu un consens general, fiind găsită varianta de compromis a textelor juridice la toate capitolele Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, a declarat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc în cadrul briefingului de marți, 19 iunie.
Potrivit Ministerului Economiei, în perioada 11-15 iunie 2012, la Bruxelles a avut loc cea de a II-a rundă de negocieri a Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Negocierile au fost purtate de către delegaţiile Republicii Moldova şi Comisiei Europene conduse de negociatorii-şefi viceministrul Economiei, Octavian Calmâc şi Luc Devigne, Directorul general al Departamentului Comerţ al Comisiei Europene.
Negocierile au fost focusate preponderent pe definitivarea textelor juridice a 13 capitole din proiectul de Acord privind crearea ZLSAC: accesul bunurilor şi serviciilor pe piaţă, energetica, proprietatea intelectuală, concurenţă, achiziţii publice, transparenţă, dezvoltarea durabilă, instrumentele de apărare comercială, măsuri sanitare şi fitosanitare, reguli de origine, administrarea vamală şi facilitarea comerţului. Urmare invitaţiei oficiale a Guvernului Republicii Moldova, la negocieri participă un reprezentant al regiunii transnistrene în calitate de observator.
”Totodată, în cadrul negocierilor au fost identificate și domeniile ce necesită a fi supuse reformării în mod prioritar prin crearea legislației de bază și celei secundare, cum ar fi achizițiile publice și concurența”, a specificat Octavian Calmâc.
Un important capitol al negocierilor l-au constituit prevederile juridice ce vor permite Republicii Moldova să utilizeze în caz de necesitate aplicarea instrumentelor de apărare comercială ale produselor moldovenești.
Octavian Calmâc a specificat repetat că toate prevederile negociate de către Republica Moldova în vederea creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană se răsfrâng și asupra agenților economici din stânga Nistrului.
”În cadrul următoarei runde de negocieri a Acordului, care va avea loc în septembrie 2012 în Republica Moldova, la Tiraspol va fi organizată o masa rotundă cu agenții economici transnistreni. Aceștia vor fi informați despre perspectivele, oportunitățile dar și obligațiunile necesare a fi respectate din momentul intrării în vigoare a noului regim comercial cu UE”, a zis viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.
La 19-23 martie 2012, la Chişinău a avut loc prima rundă de negocieri. Obiectivele de bază urmărite de aceste negocieri au fost consolidarea echipelor de negociere ZLSAC, discutarea problematicii aferente fiecărui domeniu din cadrul Acordului şi elaborarea textelor juridice propriu-zise ale proiectului Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE.
Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană va asigura integrarea economică a Republicii Moldova în UE și presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare precum şi armonizarea legislaţiei Republicii Moldova la Acquis comunitar. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP) care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – ZLSAC va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.