Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.06.2012

Investitorii străini îngrijoraţi de înrăutăţirea dialogului cu autorităţile Republicii Moldova

Investitorii străini îngrijoraţi de înrăutăţirea dialogului cu autorităţile Republicii Moldova

Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) îşi manifestă profunda în-grijorare vizavi de recentele evoluţii în comunicarea dintre autorităţile Republicii Moldova şi oamenii de afaceri.

Potrivit unei declaraţii făcute de FIA, includerea în mod netransparent, în proiectul de politică fiscală pentru anul 2013, a unor prevederi noi, după încheierea procesului de consultări, a developat esenţa defectuoasă a acestuia. Iar în lipsa unei analize cost/beneficiu a politicilor propuse, autorii sunt nevoiţi să opereze mai mult cu argumente emotive, decât cu argumente pragmatice, de ordin eco-nomic.

Potrivit FIA, la 21 iunie, Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, prin declaraţiile sale de după şedinţa Guvernului Republicii Moldova, a indus premeditat în eroare opinia publică, distor-sionând rolul instituţiilor statului în crearea unui mediu de afaceri  concurenţial sănătos. Invocând principiile economiei de piaţă, ministrul a sugerat că ar fi firesc ca operatorii lo-cali să facă faţă concurenţei, în condițiile în care, în realitate, piaţa Republicii Moldova este invadată de mărfuri de contrabandă. Acest enunţ este şi mai regretabil, atunci când vine din partea unei persoane în subordinea căreia se află organele responsabile de colectarea impozitelor: Inspectoratul Fiscal şi Serviciul Vamal, funcţia directă a căruia este combate-rea contrabandei.
De rând cu promovarea intereselor membrilor săi, în vederea creării unui climat investiţio-nal favorabil, misiunea FIA mai constă în apărarea principiilor statului de drept, fără de ca-re nu sunt posibile nici protejarea investițiilor şi, prin urmare, nici dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Aceleaşi principii presupun şi deplina funcţionalitate a instituţiilor statu-lui menite să protejeze piaţa de pătrunderea produselor de contrabandă. Or, actualmente atestăm o creştere impunătoare a acestora, în special pe piaţa bunurilor de larg consum, dar şi a celor energetice.

Potrivit FIA, membrii FIA înţeleg situaţia dificilă în care se află Republica Moldova la această etapă şi îndeamnă reprezentanţii autorităţilor, responsabili de elaborarea şi aprobarea politicilor fis-cale, să se abţină de la declaraţii denigratoare la adresa companiilor străine – una dintre principalele surse de venituri ale bugetului public. Totodată, FIA are ferma convingere că soluţiile viabile pot fi găsite doar în cadrul unui dialog civilizat şi constructiv.

Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) a fost fondată în septembrie 2003, azi întrunând 14 cele mai mari companii cu capital străin în Republica Moldova, a căror sumă totală de investiţii depăşeşte $950 milioane, oferind locuri de muncă pentru mai mult de 15,000 angajaţi. Obiectivul major al FIA este de a crea un cadru eficient de conclucrare cu factorii de decizie întru îmbunătăţirea climatului investiţional din Moldova.

cuvinte-cheie: FIA

Comentarii (0)

 

Related news

Sus