Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC), organizație subordonată Ministerului Economiei va beneficia de asistență tehnică în cadrul proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul lansat la 15 iunie curent, este planificat pentru o perioadă de doi ani și are trei obiective principale: acordarea asistenței în elaborarea cadrului juridic pentru supravegherea pieței, acordarea recomandărilor privind echipamentul necesar pentru inspecțiile în teritoriu întreprinse de inspectorii Agenției, instruirea colaboratorilor Agenției în vederea implementării practicilor UE menite să asigure siguranța produselor de consum.
Potrivit Ministerului Economiei, acțiunile întreprinse în cadrul proiectului au fost discutate marți, 3 iulie, în cadrul primei ședințe a Comitetului de Supraveghere a Proiectului. Ședința a întrunit partenerii - cheie implicați în proiect - Ministerul Economiei, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Oficiul de Administrare a Proiectelor și Delegația Uniunii Europene.
Conform celor expuse, primul eveniment de amploare ce va fi organizat în cadrul proiectului va avea loc în septembrie 2012, și prevede desfășurarea unei conferințe la care vor fi invitați reprezentanții ONG-lor și mediului de afaceri din Republica Moldova precum și experți internaționali în domeniu. Participanții la conferință vor afla mai multe despre proiect și despre cum pot să contribuie la promovarea mișcării consumeriste în Republica Moldova.
Proiectul Twinning de asistență APC reprezintă un parteneriat ale instituțiilor specializate din Marea Britanie și Irlanda de Nord (UK) cu Lituania și are drept scop implementarea în Republica Moldova a celor mai bune practici europene în domeniul supravegherii pieții și protecției consumatorilor.
„Parteneriatul creat va ajuta Agenția protecției consumatorilor creată la începutul anului curent să-și dezvolte serviciile la nivelul cerințelor și standardelor europene, va oferi noi soluții pieții moldovenești și consumatorilor din țara noastră”, a zis Directorul Agenției, Alexandru Cuziumuc.
Reamintim, că una din condițiile negocierii Acordului de Comerț Liber Comprehensiv și Aprofundat (DCFTA) RM-UE, acord ce va asigura integrarea economică a Republicii Moldova în spațiul comunitar, este consolidarea capacităților de supraveghere a pieței în țara noastră și dezvoltarea cadrului juridic și instituțional în domeniul supravegherii pieței și apărării drepturilor consumatorilor.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.07.2012Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor va beneficia de asistenţă tehnică din partea Uniunii Europene
Comentarii (1)