Rezoluţia urmează să fi examinată în cadrul sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE, în perioada 5-9 iulie, în Monaco. În proiectul rezoluției se subliniază că intensificarea dialogului dintre diverse instituții și organizații publice de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum și încurajarea contactelor interumane, ar ajuta la sporirea încrederii și siguranței reciproce. De asemenea, se propune facilitarea dialogului parlamentar dintre membrii Parlamentului Republicii Moldova și reprezentanții sovietului suprem al regiunii transnistrene sub auspiciile Echipei Parlamentare a AP a OSCE privind Republica Moldova, cu sprijinul Misiunii OSCE în Republica Moldova.
În proiectul rezoluției se face apel la Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale legii și angajamentelor internaționale asumate în cadrul OSCE. Proiectul rezoluției, de asemenea, invită toți participanții la soluționarea conflictului transnistrean să întreprindă consultări în vederea transformării mecanismului actual de menținere a păcii într-o misiune civilă multinațională sub un mandat (OSCE) internațional, informează Serviciul de presă al Legislativului.
O delegație a Parlamentului Republicii Moldova va participa, în perioada 5 - 9 iulie curent, la reuniunea de vară a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Din componența delegației fac parte deputații Simion Furdui, Stella Jantuan, Vasile Șova și șeful Secţiei Relaţii Interparlamentare (Direcţia Relaţii Parlamentare Externe), Eugen Burdelinîi.