Decizia de lansare a procedurii de colectare a proiectelor finanţate din Fondul pentru Eficienţă Energetică a fost luată vineri, 6 iulie, în cadrul şedinţei Consiliului Fondului de Eficienţă Energetică, prezidată de viceprim-ministrul Valeriu Lazar, ministru al Economiei. Principalele chestiuni de pe agenda de lucru au vizat examinarea şi aprobarea Politicii financiare şi de investiţii a Fondului pentru anul 2012, examinarea şi aprobarea Bugetului Fondului pentru anul 2012. Totodată, în cadrul şedinţei au fost examinaţi şi aprobaţi Termenii de Referinţă pentru angajarea Directorului executiv şi Administratorului Fondului, dar şi procedura de selectare a acestora.
Grupul ţintă al proiectelor ce vor fi finanţate din contul Fondului în anul 2012 sunt obiectivele de menire socială din proprietatea publică centrală şi locală de toate nivelele (grădiniţe, şcoli, spitale etc.), dar şi sectorul privat. Limitele de finanţare vor fi cuprinse între 50.000 lei şi plafonul maxim de 3 mln lei. Atingerea eficienţei energetice maxime cu costuri minime, utilizarea tehnologiilor de eficientizare a consumului de energie, contribuţia beneficiarelor cu cel puţin 20% din sursele proprii sunt doar cîteva dintre criteriile de selectare a proiectelor.
Potrivit Ministerului Economiei, Fondul pentru Eficienţă Energetică este creat pentru identificarea, evaluarea şi finanţarea proiectelor în domeniul eficienţei energetice şi a valorificării surselor regenerabile de energie, care contribuie la eficientizarea consumului de energie. Fondul are menirea de a sprijini implementarea politicilor Repubicii Moldova în domeniul eficienței energetice și atingerea obiectvelor Programului național pentru eficiență energetică până în anul 2020. Resursele financiare ale Fondului pentru anul 2012 constituie 100 mln. lei și vor fi suplinite anual, cu surse din bugetul de stat şi alte surse. Printre sursele suplimentare ale Fondului pot fi donațiile persoanelor fizice și juridice din Moldova sau din străinătate, ale instituțiilor financiare și partenerilor strategici de dezvoltare; veniturile financiare formate din dobînzi și comisioane; credite și alte instrumente financiare.
Fondul va funcționa pe principiul “revolving” prin realimentarea lui cu sumele rambursate și plățile de dobînzi și comisioane, oferind următoarele produse financiare: grant, garanție, împrumut și leasing.
Setul de documente pentru participarea proiectelor la finanţare urmează a fi depuse pînă la data de 30 sptembrie.
Textul integral al anunţului privind lansarea colectării proiectelor pentru a fi finanţate din Fondul pentru Eficienţă Energetică, inclusiv criteriile de selectare a proiectelor şi setul de documente necesare pentru aplicare poate fi văzut, accesînd următorul link. Cerințele față de candidaţii pentru Directorul executiv şi Administratorul Fondului şi atribuţiile acestora dar şi alte detalii ce ţin de suplinirea posturilor vacante pot fi văzute, accesînd următorul link.