În perioada 12-13 iulie 2012, la Viena (Austria), a avut loc cea de-a treia rundă, din acest an, a negocierilor în formatul „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean. Negocierile au fost gazduite de Ministerul Afacerilor Externe al Austriei şi au fost prezidate de ambasadorul Erwan Fouere, reprezentant special pentru reglementarea conflictului transnistrean din partea Preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a OSCE. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Viceprim-ministrul Eugen Carpov.
Participanţii la negocieri au trecut în revistă ultimele evoluţii ale procesului de reglementare şi au salutat progresele înregistrate de Chişinău şi Tiraspol în promovarea măsurilor de încredere şi în dinamizarea activităţii grupurilor sectoriale de lucru. De asemenea, a fost remarcat efectul pozitiv al reluării circulaţiei trenurilor de mărfuri prin regiunea transnistreană şi gradul înalt de comunicare între Chişinău şi Tiraspol la diferite nivele.
Subiectele de pe agendă, care au făcut obiectul de discuţie al participanţilor la negocieri, au vizat problemele sociale şi economice cu care se confruntă populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului. Astfel, au fost discutate aspecte ce ţin de asigurarea libertăţii circulaţiei persoanelor şi mărfurilor, direcţionarea prin regiune a transportului feroviar şi auto de pasageri şi dezvoltarea infrastructurii rutiere. În contextul examinării subiectelor din domeniul educaţiei şi al activităţii grupului de lucru specializat, o atenţie deosebită s-a acordat chestiunilor legate de recunoaşterea actelor de studii, problemelor cu care se confruntă şcolile cu predare în grafia latină în regiunea transnistreană şi acţiunilor care trebuie să fie întreprinse pentru normalizarea condiţiilor de activitate a acestora.
În cadrul negocierilor s-a convenit de asemenea asupra modalităţilor procedurale de formalizare a rezultatelor rundelor de negocieri în formatul 5+2, în particular asupra consemnării documentare a înţelegerilor realizate în cadrul rundei din 18 aprilie curent, care au vizat principiile şi procedurile procesului de negocieri. În acest sens a fost semnat un protocol.
Runda de negocieri s-a încheiat cu o conferinţă video, în cadrul căreia reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au prezentat rezultatele negocierilor şi au răspuns la întrebările jurnaliştilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Amintim că negocierile în formatul „5+2” sunt purtate de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, cu sprijinul OSCE, Federaţiei Ruse, Ucrainei în calitate de mediatori şi UE şi SUA ca observatori, informează Biroul pentru reintegrare.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.07.2012Următoarea reuniune în formatul 5+2 a fost programată pentru luna septembrie curent
Comentarii (0)