Vlad Filat: Onorată asistenţă, vizita de astăzi a domnului prim-ministru Victor Ponta împreună cu colegii miniştri reprezintă o continuitate firească a relaţiilor de până în prezent între Republica Moldova şi România. Pot să vă spun că reprezintă o continuitate firească a întâlnirii în cadrul şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova de la Iaşi. Pe parcursul întrevederii, am avut o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale care au fost constatate ca fiind unele foarte bune. În acelaşi rând, am făcut un punctaj la capitolul implementare a deciziilor care au fost adoptate anterior şi am convenit asupra unui plan de acţiuni bine structurat. Vreau să-i mulţumesc domnului prim-ministru pentru maniera pragmatică şi, dacă doriţi, punctuală în vederea implementării acestor angajamente. De aceea, o să fac o trecere scurtă în revistă a înţelegerilor asupra cărora am convenit. Sigur, trebuie să menţionăm semnarea acordurilor bilaterale.
Primul vizează protocolul de colaborare între Ministerele Educaţiei de la Bucureşti şi Chişinău. În urma acestui protocol semnat, 5.000 de tineri din Republica Moldova urmează să beneficieze de condiţii în care să-şi facă studiile în România. Eu vreau ca aceşti tineri, făcând carte în România, să revină ulterior acasă, să contribuie la modernizarea şi edificarea Republicii Moldova ca fiind stat democratic, care oferă cetăţenilor drepturi, libertăţi şi bunăstare. În acest context, vreau să mulţumesc statului român pentru această deschidere şi oportunitate oferită tinerilor din Republica Moldova pe parcursul a 20 şi ceva de ani.
Acordul semnat în domeniul justiţiei este la fel de important, nu ţine doar de schimb de experienţă şi expertiză, dar şi de colaborarea dintre instituţiile relevante din acest domeniu. Aş mai vrea să vă spun că eu, personal, sunt bucuros că am ajuns să semnăm această declaraţie comună care stabileşte şi termeni concreţi în vederea implementării proiectelor din domeniul energetic, ceea ce urmează să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova - este vorba de gazoductul Ungheni-Iaşi. Vizavi de acest proiect am stabilit date concrete - până la sfârşitul anului 2013, acest proiect urmează să fie unul funcţional. În acelaşi rând, am convenit asupra lansării - în implementare, asta înseamnă ca fiind prim pas semnarea protocolului sau a acelui a acord-memorandum în vederea construcţiei liniei de interconexiune electrică Iaşi-Ungheni, cu puterea de 400 de kilovolţi, finalizarea proiectului Goteşti-Fălciu, de 110 kilovolţi şi, sigur, continuarea în implementare a interconexiunii Bălţi-Suceava, de 400 de kilovolţi. S-au stabilit termene foarte concrete, responsabili concreţi, şi eu sunt absolut sigur că aceste termene vor fi în implementare, aşa cum ne-am propus. Aici eu voi încheia intervenţia mea, mulţumindu-i încă o dată domnului prim-ministru pentru vizită şi pentru colaborare. Vă rog, domnule prim-ministru.
Victor Ponta: Domnule prim-ministru, aş vrea să vă mulţumesc dumneavoastră şi colegilor dumneavoastră miniştri pentru invitaţia pe care mi-aţi adresat-o, cred, din prima zi de când am preluat funcţia de prim-ministru. Am dorit să fiu astăzi la Chişinău împreună cu o parte importantă a membrilor Guvernului. Este de fapt o mică reuniune comună a cabinetelor noastre pentru că, de la preluarea mandatului, aşa cum am discutat şi cu dumneavoastră, am avut absoluta determinare de a continua lucrurile bune începute în relaţiile tradiţionale şi speciale pe care România le are cu Republica Moldova, dar în acelaşi timp am dorit, domnule prim-ministru, nu vă ascund acest lucru, să dovedim că doi prim-miniştri din aceeaşi generaţie, o nouă generaţie politică, pot să ducă relaţiile extraordinare sentimentale, culturale dintre România şi Moldova la un grad de pragmatism şi de concreteţe pe care cred că ni l-am dorit întotdeauna. Ne ştim de foarte mulţi ani şi de foarte mulţi ani am vorbit de lucruri concrete care să îmbunătăţească în mod real viaţa cetăţenilor celor două ţări şi decizii concrete care să arate că intenţiile bune şi declaraţiile frumoase sunt urmate şi de fapte. Din acest punct de vedere astăzi am vrut să venim la Chişinău, nu doar ca să ne vedem, deşi îmi face mare plăcere, ci ca să luăm decizii şi să semnăm lucruri concrete.
Aşa cum dumneavoastră aţi precizat, în mod sigur interconcetarea energetică între România şi Republica Moldova, atât în zona gazului cât şi a energiei electrice, sunt proiecte esenţiale pentru ambele ţări şi faptul că putem să anunţăm că până la sfârşitul anului 2012 linia Fălciu - Boteşti va fi finalizată şi de partea română, faptul că ne-am propus şi ne vom ţine de cuvânt ca pe 1 decembrie 2013 să avem funcţională interconectarea pe gaz de la Iaşi - Ungheni, faptul că lucrăm împreună şi vom avansa atât în ce priveşte interconectarea Suceava - Bălţi, cât şi proiectul privind interconectarea pe fibră optică. Miniştrii transporturilor astăzi, în urma solicitării noastre directe, au ajuns la concluzii concrete, unde şi ce fel de poduri, de data aceasta nu doar sentimentale, ci şi materiale vor lega cele două maluri ale Prutului.
Proiectele din agricultură discutate de cei doi miniştri care să permită practic producătorilor şi din Moldova şi din România un mai mare acces pe pieţele, atât naţionale, cât şi cele internaţionale deoarece, slavă Domnului, şi Moldova şi România au un potenţial agricol extraordinar şi este datoria noastră ca guverne să-i ajutăm să-şi valorifice acest potenţial. Mă bucur foarte tare că în continuare - e un proiect mai vechi, dar e bine să continuăm lucrurile bune - 5.000 de tineri din Moldova vor studia în România în condiţii asigurate de către statul român.
La fel aş saluta iniţiativele comune în domeniul mediului, cei doi miniştri au fost prezenţi aici. Evident, colaborarea în domeniul justiţiei şi în toate celelalte domenii esenţiale.
În plus, aş vrea eu, domnule prim-ministru, să abordez un subiect şi anume cel referitor la recunoaşterea vizelor Schengen. Nu cred că trebuie să fie un secret faptul că am discutat şi că împreună găsim soluţii, în termenul cel mai scurt, pentru ca şi România, aşa cum, iată, a făcut ţara vecină, Bulgaria, să recunoască aceste vize şi să faciliteze practic accesul cetăţenilor moldoveni şi şederea lor pe o durată de timp mai îndelungată în România. Evident că îmi doresc, domnule prim-ministru, ca în cel mai scurt timp - şi aici România va fi ca întotdeauna principalul sprijin al dumneavoastră - să parcurgeţi toate etapele solicitate la nivel european pentru a ridica sistemul de vize. Nu sunt atât de tânăr încât să nu-mi aduc aminte cât de greu ne era şi nouă până în 2002 şi cât de mult ne-am dorit să ne simţim parte a Europei cu adevărat. Veţi avea în România în continuare cel mai bun prieten şi cel mai bun aliat în această aspiraţie legitimă şi corectă a cetăţenilor din Republica Moldova.
În rest, domnule prim-ministru, îmi doresc de fiecare dată când ne întâlnim, repet, să ne întâlnim cu prietenie, cu sentimentele pe care le-am avut întotdeauna şi mai ales cu lucruri foarte concrete care să dovedească cetăţenilor din cele două ţări, repet, că doi oameni tineri pot să şi facă, nu doar să spună lucruri frumoase despre cele două ţări. Vă mulţumesc!
Reporter: Domnule Ponta, aţi afirmat recent într-un interviu pentru o publicaţie de la Chişinău că veţi face ce vă stă în putinţă ca să acceleraţi procesul de redobândire a cetăţeniei române. În acelaşi timp, activitatea acestei agenţii pentru cetăţenie, conducerea căreia aţi schimbat-o recent, nu prea se vede, nu prea se publică noi ordine şi atunci întrebarea mea ar fi şi ar coincide cu întrebarea multora, dacă nu cumva vreţi să-i penalizaţi pe moldoveni pentru faptul că l-au simpatizat mereu pe domnul Băsescu, inclusiv prin vot.
Victor Ponta: Nu, doamnă. Să ştiţi că a fost o perioadă în care şi românii îl simpatizau pe domnul Băsescu şi a trecut acea perioadă. Dimpotrivă, prin toate schimbările, în primul rând, de personal, dar după aceea şi de proceduri la agenţia respectivă, îmi doresc ca legea specială pe care noi o avem pentru cetăţenii Republicii Moldova, lege care permite dobândirea cetăţeniei în condiţii cu totul şi cu totul privilegiate, nu doar să rămână, nu doar să producă efecte în continuare, ci dacă se poate să funcţioneze şi să fie aplicată chiar mai bine decât până acum. Am fost întotdeauna, în opoziţie, şi cu atât mai mult la putere, un partizan al ideii că indiferent de anumite nemulţumiri care există pe plan european, noi avem o datorie istorică de a procesa şi de a acorda cetăţenia română celor din Republica Moldova şi nu-mi voi schimba niciodată această părere. În rest, v-am zis, cum e cu pe cine preferă, în politică preferinţele trec, în schimb România şi Republica Moldova vor rămâne aşa cum au fost de multe sute de ani legate printr-o legătură cu totul şi cu totul specială care, din fericire, n-are legătură cu politicienii.
Reporter: Domnule premier Filat, cum mai poate România ajuta Republica Moldova în procesul de integrare în UE, în condiţiile în care în acest moment România însăşi are probleme de credibilitate la nivelul UE?
Vlad Filat: În primul rând, o mică precizare vis-a-vis de cetăţenie. Este vorba de redobândirea cetăţeniei pentru cei care întrunesc condiţiile legale. Vis-a-vis de ajutorul pe care l-a oferit, îl oferă şi eu sunt absolut sigur, urmează să-l ofere România pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană, ţin să mulţumesc. Vreau să vă spun că vocea şi acţiunea României în acest sens a fost una - ca voce puternică, ca acţiune eficientă. Vis-a-vis de procesele politice care au loc într-o ţară sau alta, urmează să se expună cei care prin vot deleagă, este vorba de cetăţeni, iar ce ştim de relaţii la nivel de UE sau la nivel de state, aceste relaţii sunt instituţionalizate. Instituţiile, indiferent de procesele politice interne, ele urmează să-şi facă datoria şi în acest sens România are capacitatea deplină pentru a sprijini în continuare Republica Moldova în realizarea obiectivului vital pentru noi, cel de integrare europeană.
Reporter: Domnule Filat, când va fi ratificat tratatul de frontieră care a fost semnat în anul 2010?
Vlad Filat: Este necesitate pentru ca acest proces să fie unul sincronizat, ca această ratificare să aibă loc în Parlamentul de la Chişinău şi în Camerele Senat, Parlament de la Bucureşti, atunci când aceste documente vor fi pregătite pentru luarea deciziei în legislativele de la Bucureşti şi Chişinău.
Reporter: Pentru domnul ministru Ponta. Domnule prim-ministru, aş vrea să vă întreb în perspectiva în care mâine va fi prezentat raportul pe MCV, ce aşteptări aveţi din concluziile care vor fi trecute în acest raport, în contextul în care, iată, deja a fost publicat pe un site bulgăresc un draft al acestui raport. Potrivit acestuia, Bucureştiul este blamat pentru subminarea principiilor Uniunii, cum ar fi respectarea justiţiei şi separarea puterilor în stat.
Victor Ponta: Doamnă, recunosc că nu citesc site-urile bulgăreşti. Pot să vă spun un singur lucru: faptul că raportul va fi discutat mâine în cadrul colegiilor comisarilor, faptul că am răspuns la toate întrebările şi că justiţia este una independentă în România, total independentă, iar bătălia politică este alta. Dacă cineva face confuzii între cele două, în niciun caz nu cred că va fi România sau Comisia Europeană. În rest, din punctul nostru de vedere, eu m-am exprimat în acest sens. O continuare a monitorizării atât europeană, cât şi, evident, a Guvernului şi a Parlamentului pentru a se dezvolta în continuare un sistem judiciar independent şi eficient pentru România este binevenită. Eu însă cred că justiţia din România trebuie să îndeplinească şi să răspundă aşteptărilor Comisiei Europene, dar la fel de important este să răspundă aşteptărilor cetăţenilor români pentru că justiţia, până la urmă, se face pentru cetăţenii români şi, din păcate, după aceşti ani, încrederea românilor în justiţie nu este la un nivel care să ne mulţumească. Asta arată că reformele în viitor trebuie să fie îndreptate spre cetăţeanul român, cel care beneficiază de, până la urmă, de acest serviciu public care este justiţia. În rest, bătălii politice au fost şi or să mai fie şi cu cât e ţinută mai departe justiţia de bătăliile politice şi în România, şi în Moldova, şi în toate ţările Uniunii Europene, cu atât mai bine. Cine încearcă să le amestece - repet - greşeşte.
Reporter: O întrebare pentru domnul Ponta. Atunci când gazoductul Ungheni - Iaşi va fi construit, ar livra în România gaz propriu la preţ mai redus pentru Moldova?
Victor Ponta: Nu pot să vă răspund la această întrebare pentru că acest gazoduct, aşa cum am anunţat, sperăm să fie funcţional pe 1 decembrie 2013. În rest, avem o nouă lege a energiei, inclusiv o nouă lege a gazelor. Piaţa energiei din România va fi liberalizată în conformitate cu prevederile europene şi va funcţiona numai în acest fel.
Vlad Filat: Dacă îmi permiteţi să spun şi eu ceva la acest subiect: în urma finalizării acestui proiect important pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, sistemul de gaze din ţara noastră va fi racordat prin România la sistemul de gaze european. Asta nu înseamnă obligatoriu că sursa sau cei care vor livra acest gaz natural să poate fi identificat fie dintr-o ţară sau alta. Asta înseamnă acces la piaţă, asta înseamnă diversificarea la capitolul "furnizare". Şi încă un aspect tot la acest subiect: acest proiect este unul de interconectare reciprocă. Nu se exclude că, în anumite situaţii, pot fi identificate surse atractive - să-i spunem - de gaze naturale din est, dar asta nu înseamnă obligatoriu din Federaţia Rusă. Cunoaşteţi cu toţii care este dinamica în acest domeniu. Este vorba de gazul de alternativă, care este într-o dinamică foarte pozitivă, nu doar în exploatare, dar şi cu proiecte de extracţie şi în Polonia şi în Ucraina şi aşa mai departe. Deci, este un proiect foarte, foarte important în acest sens. Noi vă mulţumim şi vă dorim o zi cât mai bună în continuare.
Guvernul Romaniei – Biroul de presa