Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.07.2012

Valeriu Lazăr: salariile mari nu apar pur şi simplu, ele depind de tehnologiile utilizate şi de pregătirea angajaţilor

Valeriu Lazăr: salariile mari nu apar pur şi simplu, ele depind de tehnologiile utilizate şi de pregătirea angajaţilor

Declaraţia a fost făcută în cadrul ceremoniei oficiale de marcare a 10 ani de activitate a Zonei Economice Libere „Ungheni-Business”. Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a apreciat că Zonele Economice Libere sunt parte a reţelei de instituţii de dezvoltare, ce constituie nucleie de creştere economică în diferite regiuni ale ţării, pe care o dezvoltă Ministerul Economiei.
ZEL „Ungheni-Business” este o Zonă de tip nou, rezidenţii căreia se preocupă în special în producţii industriale şi nu în activităţi de comerţ, această experienţă fiind replicată cu succes în Zona Economică Liberă Bălţi. „Modelul de dezvoltare a acestor Zone urmează modelul paradigmei economice pe care vrem să-l implementăm pe întreg teritoriul Republicii Moldova, însemnând investiţii în tehnologii inovative, crearea noilor locuri de muncă cu salarii competitive, producţie şi export”, a delcarat Valeriu Lazăr. Ministrul Economiei a subliniat că anume producţia cu valoare adăugată înaltă şi productivitatea înaltă a muncii angajaţlor sunt condiţiile necesare pentru creşterea salariilor.

Valeriu Lazăr a declarat că, deşi Zonele existente urmează a fi promovate în continuare, pentru a fi exploatate la maxim oportunităţile acestora, noi zone economice libere nu vor fi create. Pe viitor, nu trebuie să peticim teritoriul Republicii Moldova, ci să îmbunătăţim climatul de afaceri general până la atractivitatea pe care o au Zonele Economice Libere. În context, ministrul Economiei a subliniat că funcţia de bază a întreprinderilor este de a produce şi a crea locuri de muncă. „Dacă vom acţiona de comun şi onest, vom reuşi să extindem şi baza fiscală şi să asigurăm veniturile necesare la buget”, a precizat Valeriu Lazăr.
ZEL Ungheni Business are o suprafaţă de 42 de hectare şi are în prezent 37 de rezidenţi care se ocupă preponderent cu producerea industrială a mărfurilor pentru export; sortarea, ambalarea, marcarea etc. cu mărfuri ce tranzitează prin teritoriul Republicii Moldova; activitate comercială externă, etc.

Potrivit Ministerului Economiei, volumul investiţiilor în Zona Economică Liberă Ungheni-Business se ridică la 36,5 milioane de dolari, aceasta fiind pe locul doi, după Chişinău, în topul ZEL-urilor după atragerea investiţiilor. La fel, ZEL Ungheni-Business se află pe locul doi, după Bălţi, cu 2081 de locuri de muncă create.  În anul 2011, volumul vânzărilor nete s-a ridicat la peste un miliard de lei, aproape dublu faţă de anul precedent, iar în primul trimestru al anului curent a crescut de 1,3 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În anul 2011, Zona Economică Liberă a generat 17,6% din impozitele colectate în raionul Ungheni, 67% din investiţiile efectuate şi 53% din vânzări realizate.

ZEL Ungheni Business este situată la frontiera cu România, la doar 17 kilometri de municipiul Iaşi pe cale ferată, 45 de kilometri prin punctul vamal sculeni şi la 107 kilometri de Chişinău.

În Moldova există 7 Zone Economice Libere, un Port liber la Giurgiuleşti şi un Aeroport liber la Mărculeşti. Investiţiile totale în ZEL-uri s-au ridicat la finele trimestrului I, 2012, la 145 mln dolari, volumul producţiei industriale în totalul vânzărilor este de cca 80%,numărul de locuri de muncă depăşind cifra de 6 mii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus