Trimite e-mail | Printeaza
Social
09.08.2012

Sindicaliştii solicită conducerii Guvernului majorarea salariului minim pe ţară până la nivelul minimului de existenţă

Sindicatele solicită Guvernului  majorarea pe etape a salariului minim pe ţară până la nivelul minimului de existenţă, pentru asigurarea unui trai decent salariaţilor din ţară. Despre aceasta s-a discutat joi, 9 august, în cadrul întâlnirii membrilor Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor (CNSM) cu premierul Vlad Filat.

În cadrul discuţiilor sindicaliştii au înaintat conducerii Guvernului un şir de propuneri şi cerinţe menite să soluţioneze problemele social-economice cu care se confruntă salariaţii din ţară.

Oleg Budza, preşedintele CNSM, a menţionat necesitatea majorării, începând cu 1 octombrie 2012, a salariului tarifar pentru prima categorie de salarizare în sectorul bugetar de la 800 la 900 de lei (pentru tot sectorul) şi stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 1500 de lei.

Potrivit lui Budza, este necesară şi diminuarea poverii fiscale pentru categoriile de populaţie cu venituri medii, introducerea unei noi grile de impozitare pentru salariaţii cu venituri mari şi majorarea scutirilor personale de la impozitul pe venit al persoanelor fizice până la nivelul minimului de existenţă.

„Spre regret, o serie de propuneri înaintate anterior de sindicate au fost respinse. Autorităţile nici măcar nu au consultat partenerii sociali pe problemele legate de o serie de modificări la Legea Salarizării, care afectează activitatea salariaţilor, membri de sindicat", a menţionat Budza.

În altă ordine de idei, liderul sindical a comunicat conducerii Guvernului despre iniţiativa CNSM de a constitui, începând cu luna octombrie curent, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, structură care va activa în cadrul a trei oficii teritoriale amplasate în nordul, centrul şi sudul ţării.

„Apreciem înalt colaborarea cu Inspecţia de Stat a Muncii, însă ne-am convins că sindicatele trebuie să aibă o structură a sa care să supravegheze garantarea dreptului salariaţilor de a activa în condiţii sigure e muncă", a precizat Budza.

De asemenea, participanţii la întrunire au discutat despre necesitatea includerii reprezentanţilor sindicatelor în componenţa comisiilor pentru privatizarea proprietăţii publice; introducerea unor mecanisme de creare a noilor locuri de muncă; modificarea legislaţiei în vederea extinderii prevederilor convenţiilor colective asupra tuturor angajatorilor şi salariaţilor din ramura respectivă, indiferent dacă sunt membri de sindicat sau patronat; susţinerea tinerilor specialişti prin acordarea unor facilităţi la procurarea locuinţei.

La întâlnire au participat vicepremierul Mihai Moldovanu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga şi ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, informează un comunicat al CNSM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus