Trimite e-mail | Printeaza
IT
28.08.2012

Sergiu Sîtnic: ANRCETI va aproba în luna septembrie condiţiile speciale de licenţă, astfel ca până la finele anului 2012 licenţele 4G să poată fi acordate operatorilor de telefonie mobilă

Sergiu Sîtnic: ANRCETI va aproba în luna septembrie condiţiile speciale de licenţă, astfel ca până la finele anului 2012 licenţele 4G să poată fi acordate operatorilor de telefonie mobilă

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții operatorilor de telefonie mobilă, care activează pe piața din Republica Moldova, informează un comunicat al Executivului.

La eveniment a participat și directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Sergiu Sîtnic. Subiectul principal al întrevederii a fost acordarea licențelor pentru prestarea serviciilor de generaţia a patra (4G).

Sergiu Sîtnic a menționat că ANRCETI a elaborat Proiectul condiţiilor speciale de licenţă pentru utilizarea frecvenţelor radio din banda 2500-2690 MHz și l-a prezentat pentru consultări publice.

"Noi am recepționat obiecțiile și propunerile operatorilor de telefonie mobilă și în mare parte acestea au fost acceptate", a spus Sergiu Sîtnic.

Directorul ANRCETI a precizat că în luna septembrie va fi aprobat proiectul privind condiţiile speciale de licenţă, astfel ca pînă la finele anului curent licențele să poată fi acordate operatorilor de telefonie mobilă, în conformitate cu Hotărîrea Guvernului aprobată anterior.

Ludmila Climoc, director general Orange, a menționat că principala obiecție a operatorilor de telefonie mobilă a fost stabilirea de către regulator a limitei minime a zonei de acoperire.

"În experiența altor state această bandă nu implică obligații, credem că trebuie să rămîna la discreția operatorului cît să investească, în baza relațiilor de concurență de pe piața de telecomunicații", a spus Ludmila Climoc.

Carolina Bugaian, director financiar Moldcell a precizat că este de aceiași părere.

"4G este o tehnologie de viitor, care nu este încă deplin valorificată, iar utilizatorii nu dețin dispozitive din această generație și credem că nu trebuie impusă o cotă de acoperire", a spus Carolina Bugaian.

La rîndul său, Grigore Varaniţa, vicedirector Moldtelecom a menționat că UNITE a testat 4G și a înregistrat o calitate destul de bună, iar decizia de a achiziționa sau nu licența pentru a oferi clienților săi acest serviciu urmează să fie luată de Consiliul de administrare al companiei.

Premierul Vlad Filat a spus că Republica Moldova are șansa să devină una dintre primele țări din lume care va implementa serviciul 4G și Guvernul susține companiile care intenționează să-l pună în practică.

"Trebuie să fim deschiși în parteneriatul care îl avem pentru a le oferi cetățenilor noștri servicii moderne, calitative și la prețuri accesibile", a spus Vlad Filat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus