La finele săptămînii la Bucureşti, Directorul General al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi a avut o întrevedere cu Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din România, conducătorul Autorităţii Naţionale a Vămilor Dorel Fronea, în cadrul căreia au fost abordate subiecte ce ţin de intensificarea relaţiilor de colaborare a celor două autorităţi vamale.
În cadrul întrevederii, omologii au discutat despre rezultatele implementării Planului de cooperare între cele două autorităţi vamale, semnat în august 2010 în scopul unificării eforturilor în domeniul antifraudă şi securizarea frontierei externe a UE. În acest context a fost remarcată eficienţa măsurilor de control vamal nedistructiv şi contrapunere punctuală a datelor în vederea contracarării traficului ilicit de mărfuri, în special de ţigarete.
În acest context, s-a făcut referinţă la date statistice cele mai recente, publicate în iulie a.c. într-un studiu efectuat de o companie de cercetare din România, care demonstrează că comerţul ilicit cu ţigarete în România a scăzut pîna la 12,9%, faţa de 13% în ianuarie 2012.
Conducătorii ambelor instituţii au convenit asupra efectuării, la începutul lunii septembrie a.c., a unei acţiuni de monitorizare a implementării Planului de cooperare la trei puncte de trecere a frontierei (Leuşeni-Albiţa, Sculeni-Sculeni, Giurgiuleşti-Galaţi). Raportul consolidat de evaluare a situaţiei şi propuneri privind eficientizare a activităţii la capitolul schimbului de informaţii vor fi prezentate în cadrul primei şedinţe a Grupului de lucru instituit de Comisia Europeană privind schimbul de informaţii vamale între UE şi vecinii săi estici, planificată pentru 14 septembrie. Este de menţionat, că Comisia Europeană a iniţiat un studiu privind practicile de colaborare a ţărilor UE cu statele vecine.
În cadrul şedinţei Directorul General al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi a propus noi mecanisme de conlucrare la punctele de trecere a frontierei moldo-romăne, implementarea cărora va facilita traficul de mărfuri şi persoane, cu reducerea duratei şi costurilor aferente la trecerea frontierei. Cele trei domenii de conlucrare propuse de conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova se referă la simplificarea formalităţilor la trecerea frontierei de către persoanele fizice în perioada estivală şi sărbători, în vederea evitării afluxului de persoane în punctele de trecere a frontierei moldo-române; asigurarea trecerii frontierei în mod prioritar a producţiei pomilegumicole şi reducerea controalelor vamale pentru agenţii economici de încredere, care vor putea traversa frontiera în regim prioritar.
Autoritatea Naţională a Vămilor a prezentat un proiect implementat în domeniul instruirii şi formării profesionale a colaboratorilor vamali la distanţă „E-learning", proiect care urmează să fie dezvoltat şi în cadrul Centrului de instruire a colaboratorilor vamali din Republica Moldova.
În cadrul vizitei în România, delegaţia Serviciului Vamal a efectuat o vizită la Biroul Vamal Constanţa Sud unde s-a familiarizat cu activitatea Portului Constanta Sud-Agigea, în vederea preluării unor noi practici şi implementarea acestora la Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, informează un comunicat al Serviciului Vamal.