Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat astăzi, 30 august a.c., un decret prezidențial prin care a promulgat Legea nr. 153 din 5 iulie 2012 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, și anume următoarele legi: Legea nr. 544-XIII din 20 iulie 1995 cu privire la statutului judecătorului; Legea 789 – XIII din 26 martie 1996 privind Curtea Supremă de Justiție; Legea 947 – XIII din 19 iulie 1996 privind Consiliul Superior al Magistraturii; Legea 950 – XIII din 19 iulie 1996 privind Colegiul disciplinar și răspunderea disciplinară a judecătorilor; Legea nr. 152 – XVI din 8 iunie 2006 privind Institutul Național al Justiției; Legea nr. 155 din 21 iulie 2011 privind adoptarea Clasificatorului unic al funcțiilor publice.
Aceste modificări legislative fac parte dintr-un pachet de legi adoptat de Parlament în vederea reformării justiției și în conformitate cu angajamentul asumat de Republica Moldova față de Uniunea Europeană de consolidare a statului de drept.
Între altele, modificările legislative acceptate de șeful statului vizează articolul 19, alineat (1) din Legea nr. 544 din 20.07.1995 cu privire la statutul judecătorului, a cărei nouă redacție permite Procurorului General să pornească urmărirea penală împotriva judecătorului fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul săvârșirii de către judecător a infracțiunilor specificate la art. 324 și art. 326 ale Codului Penal, care se referă la coruperea pasivă și traficul de influență.
De asemenea, șeful statului a acceptat eliminarea din articolul 19 al Codului Penal a alineatului (6), care prevedea că „Judecătorul poate fi supus sancțiunilor administrative numai de către instanța de judecată, cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorul reținut în cazul în care este bănuit că a săvârșit o contravenție administrativă urmează a fi eliberat imediat după identificare”.
Președintele Nicolae Timofti a promulgat aceste și alte modificări legislative vizând justiția în pofida faptului că are o opinie personală față de reducerea imunității judecătorilor. Președintele consideră că reducerea imunității judecătorilor ar putea lăsa loc pentru abuzuri și presiuni asupra judecătorilor din partea unor grupuri interesate și ar putea știrbi din independența justiției. Totuși, șeful statului a promulgat aceste modificări legislative pentru ca procesul de reformare a sistemului judecătoresc să continue în ritmul planificat, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.08.2012Decret prezidențial
Comentarii (0)