Ministrul Justiției, Oleg Efrim, s-a întâlnit cu Dirck Shuebel, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Dirck Shuebel a acceptat astfel invitația lui Oleg Efrim la o discuție sinceră și în detaliu pe marginea progreselor realizate în cadrul reformei inițiate în sectorul Justiției, problemelor existente, precum și a perspectivei colaborării dintre Moldova și Uniunea Europeană în acest domeniu.
Dirck Shuebel a salutat eforturile Ministerului Justiției, mai cu seamă pe cele depuse în domeniul luptei cu corupția, scoțând în evidență problema imunității și a evaluării performanțelor judecătorilor. El a apreciat complexitatea acțiunilor întreprinse în această primă etapă de implementare a reformelor, în condiții încă destul de dificile și când suportul financiar promis de partenerii de dezvoltare este redus. În context, cei doi interlocutori și-au manifestat convingerea că sursele alocate de Uniunea Europeană vor crește considerabil în 2013, urmând ca până la sfârșitul acestui an sectorul Justiției din Moldova să beneficieze pe primele 10 milioane de euro în calitate de asistență tehnică.
Ministrul Justiției a menționat, modificarea legislației cu privire la organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc și Legea privind selectarea, avansarea în carieră și evaluarea performanțelor judecătorilor, adoptate de Parlament în luna iulie. Acest pachet a fost expediat la Președinție, pentru a fi promulgat și publicat în cel mai apropiat timp, l-a anunțat Oleg Efrim pe diplomatul european. În discuție au fost, de asemenea, puse intenția Ministerului Justiției de a prezenta în această toamnă un nou pachet de inițiative legislative în concordanță cu Strategia de Reformă în Sectorul Justiției și a Planului de Acțiuni pentru implementarea acesteia, cu privire la măsurile de combatere a corupției. În particular este vorba despre modificarea cadrului normativ în vederea sancționării mai severe a actelor de corupție, elaborarea unui proiect de lege care să reglementeze modul de aplicare a testului de integritate angajaților din sectorul Justiției, precum și a altui proiect cu privire la obligația testării la poligraf a candidaților la funcția de judecător, procuror sau ofițer de urmărire penală. De asemenea, urmează să fie elaborate un șir de amendamente care să asigure certitudinea dobândirii legale a averilor deținute de judecători și alți funcționari publici, cum ar fi obligația de a demonstra originea averii dobândite sau interdicția de a folosi timp îndelungat proprietăți ce nu sunt înregistrate pe numele acestora, informează un comunicat al Ministerului Justiției.