Economistul Valeriu Prohnițchi de la Expert Grup spune că este o capcană cererea Federației Ruse de săptămâna trecută ca Moldova să denunțe pachetul trei al pieței energetice europene în schimbul unei promisiuni vagi de ieftinire a gazelor. Directorul centrului care monitorizează activitatea guvernului și politica de integrare europeană a declarat Europei Libere că Rusia a încălcat asemenea promisiuni făcute altor țări în trecut, că ar avea o poziție slabă la negocieri și că spatele Moldovei este asigurat de Uniunea Europeană, care a început o ofensivă juridică pentru încălcarea concurenței împotriva concernul rus Gazprom. Valeriu Prohnițchi le-a recomandat politicienilor moldoveni să explice populației ce avantaje implică acordurile energetice europene și să încerce să le înțeleagă ei înșiși mai bine.
Valeriu Prohnițchi: „Pachetul energetic trei la care Moldova a aderat în 2010-2011 și pe care va trebui să-l aplice începând cu 2015 presupune în primul rând separarea proprietăților în sfera energetică. Se are în vedere separarea activităților de transport de cele de producere și furnizare. Aceasta ar fi finalitatea cea mai bună în conformitate cu Tratatul Comunității Energetice Europene. Dar acest pachet oferă țărilor care sunt într-o poziție mai dificilă și o serie de alternative, cum ar fi varianta operatorului independent de sistem. De exemplu, aceasta presupune că, în caz că Gazpromul nu este gata să renunțe la proprietăți…”
Europa Liberă: La compania de distribuție Moldova Gaz, în cazul Republicii Moldova?
Valeriu Prohnițchi: „Exact. Dacă Moldova nu are suficiente pârghii diplomatice, economice, politice pentru a convinge Gazpromul să renunțe la Moldova Gaz, concernului rus i se poate oferi varianta în care el nu renunță efectiv la proprietate, dar transmite rețeaua de transport unui operator independent. Gazpromul rămâne în continuare proprietar, dar rețelele sunt operate de un operator independent de Gazprom.
Europa Liberă: De ce ar accepta Gazpromul o asemenea sugestie din partea Republicii Moldova, care ar fi interesul Gazpromului să accepte așa ceva?
Valeriu Prohnițchi: „Gazpromul are nevoie de piață de desfacere iar Moldova este piață de desfacere, chiar dacă nu este foarte mare. Mai important decât asta – Moldova este o țară de tranzit pentru gazele furnizate în țările din Europa de Sud Est. În plus, îmi închipui că Gazpromul vrea totuși să opereze în conformitate cu prevederile legii. Dacă prevederile pachetului trei vor deveni literă a legislației naționale, Gazpromul pur și simplu nu va avea încotro.”
Europa Liberă: Totuși, cum ar putea explica guvernul populației că nu acceptă acum o reducere a prețului la gaze de 30%? Ce îi aduce în schimb Republicii Moldova participarea la acest cadru energetic european?
Valeriu Prohnițchi: „Aceasta aduce perspectiva unor investiții substanțiale în sfera energetică moldovenească, aduce diversificarea surselor de furnizare, drepturi mai mari pentru consumatori și prețuri mai mici o dată cu diversificarea furnizărilor. Pur și simplu trebuie să înțelegem că nu putem să renunțăm la interesele noastre strategice economice pe termen lung pentru a obține niște câștiguri destul de dubioase pe termen scurt.
Pentru că Federația Rusă a utilizat instrumentul energetic în Belarus, în Ucraina pentru a obține concesii politice și economice de la țările respective, după care a renunțat la promisiunile de reducere a prețului la gaze. Astăzi Ucraina plătește 400 de dolari pentru mia de metri cubi și aceasta în pofida faptului că Ucraina și Rusia agreaseră reducerea prețului la gaze după ce Ucraina a acceptat prelungirea staționării trupelor armate rusești în Crimeea până în 2042.
Apropo, ar trebui de spus un lucru important: Federația Rusă nu a spus că va oferi Republicii Moldova ieftinirea gazelor, dacă Moldova va denunța pachetul energetic trei. Federația rusă de fapt a spus că va analiza posibilitatea de a acorda această reducere.”
Europa Liberă: Cum credeți că se vor desfășura de acum încolo negocierile asupra noului contract de importa a gazelor în Republica Moldova din federația Rus? Faptul că Moldova este angrenată în acest cadrul energetic european este un atu la negocieri, sau un dezavantaj?
Valeriu Prohnițchi: „Este un atu incontestabil pentru că aceasta ne asigură, dacă pot spune așa, un spate diplomatic foarte lat. Noi nu trebuie să fim timorați acum de această ofensivă plenară a Rusiei față de Republica Moldova. Pentru că, de fapt, în întreaga Uniune Europeană are loc o ofensivă diplomatică, economică și juridică împotriva Gazpromului. Pozițiile companiei respective vor slăbi foarte mult în viitorul foarte apropiat. Vor apărea o sumedenie de precedente juridice care vor fi favorabile Republicii Moldova. Moldova nu ar trebui să denunțe în nici un caz acest pachet energetic trei pentru că aceasta ar însemna, de fapt, denunțarea vectorului de integrare europeană.”
Europa Liberă: Ați descris un scenariu optimist pentru Moldova, dar dacă el ar fi fost posibil Federația Rusă și-ar fi anunțat anume această poziție acum, la convorbirile de la Soci, în timpul vizitei premierului Vlad Filat. Federația Rusă n-a făcut acest lucru, ci cu totul altceva – că va examina posibilitatea reducerii prețului la gaze dacă Moldova denunță acordurile energetice cu Uniunea Europeană. Care poate fi scenariul pesimist pe care pot merge lucrurile?
Valeriu Prohnițchi: „Este evident că Federația Rusă vrea să obțină concesiile maximal posibile din partea Republicii Moldova. Federația Rusă, de fapt, nu este obișnuită să discute cu fostele sale colonii în limbaj diplomatic, civilizat. În cazul cel mai nefavorabil posibil, desigur că Moldova ar putea să rămână fără un contract despre furnizarea gazelor. Aceasta ar putea probabil duce la sistarea livrărilor…”
Europa Liberă: Fără surse alternative pentru Republica Moldova în acest moment. Încă nu s-a construit gazoductul Ungheni-Iași…
Valeriu Prohnițchi: „Nu. Și primul ministru la întâlnirea recentă cu ministrul de externe român, Titus Corlățean a cerut României urgentarea lucrărilor la acest branșament și cred că se va investi pe termen scurt în acest obiectiv. Dar, nu pot să cred că Federația Rusă va încerca încă o dată să utilizeze în mod atât de flagrant acest instrument energetic, pentru că acest lucru n-ar face decât să confirme pentru Uniunea Europeană faptul că a fost o decizie foarte corectă să inițieze această investigație contra Gazpromului și că trebuie să se meargă foarte insistent spre denunțare aranjamentelor anti-concurențiale care au fost implementate de Gazprom în țările din Europa Centrală și de Est.”
Europa Liberă: S-ar părea că această întorsătură după declarațiile de la Soci l-au pus pe premierul Vlad Filat în situația delicată de a încerca să le explice moldovenilor de ce nu renunță la niște acorduri greu de înțeles atunci când i se promite o ieftinire de 30% a gazelor. Deci, pe de o parte, pare să se afle într-o situație delicată. Dar, pe de altă parte, este un argument în plus pentru premierul Vlad Filat ca, într-un an în care viteza economiei descrește, să ceară mai multe ajutoare de la Uniunea Europeană. Credeți că va folosi această oportunitate?
Valeriu Prohnițchi: „Eu cred că exact asta va face. Sunt sigur că vor și veni ajutoare suplimentare din partea Uniunii Europene, inclusiv din partea României. Sunt sigur că Moldova nu va denunța acordul energetic european pentru că acest lucru ar însemna ridicarea dependenței Republicii Moldova față de federația Rusă până la un nivel foarte periculos.”
Europa Liberă: Dacă privim lucrurile din altă perspectivă, vedem că gazele rusești s-au scumpit continuu în ultimii ani. Care a fost efectul asupra economiei?
Valeriu Prohnițchi: „Nimeni de fapt nu vrea să înțeleagă că, chiar și reducând prețul cu 30%, impactul asupra economiei nu va fi mare.
Pentru că Moldova s-a adaptat deja la nivelul de aproape 400 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, iar acest preț mai mare a dus la o cerere enormă pentru tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic. Toate companiile își schimbă ferestrele, își pun contoare de gaz inteligente, investesc în izolarea termică a clădirilor. Deci, oamenii prin la minte.
De ce ar trebui să renunțăm acum la tot ceea ce am realizat în ultimii ani în relația noastră cu Uniunea Europeană și să mergem spre o promisiune destul de dubioasă de a analiza reducerea prețului la gaze?”
Europa Liberă: Vă așteptați ca guvernul să lanseze o campanie ca să explice oamenilor situația?
Valeriu Prohnițchi: „Cred că guvernul a înțeles că, până acum, nu a comunicat suficient de bine strategia pe care o are țara, inclusiv în acest plan al securității energetice. Vor trebui acum să explice mult mai multe lucruri și să spună lucrurilor pe nume. Desigur că aderarea la Tratatul Comunității Energetice Europene presupune și niște costuri pentru Moldova. Dar el presupune și numeroase beneficii, între care interconectarea cu România care oferă Republicii Moldova o supapă în cazul unor conflicte energetice, în cazul de față cu Federația Rusă.”
Europa Liberă: Vă mulțumim.