Lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca au demarat astăzi. Acestea vor fi efectuate în cadrul Programului Compact al Corporației Provocările Mileniului, finanțat de Guvernul SUA. Proiectul Reabilitarea Drumului prevede reabilitarea porţiunii traseului naţional M2 de la intersecţia Sărăteni spre raionul Soroca pînă la intersecţia Drochia, care are o lungime de 93 km. Acest traseu serveşte drept legătură importantă între Republica Moldova şi Ucraina pentru traficul de pasageri, bunuri şi servicii şi a fost inclus de către Guvern în priorităţile Strategiei Naţionale de Dezvoltare şi ale Strategiei privind Infrastructura Transportului Terestru, cu scopul, pe termen lung, de a oferi un sistem de transport eficient ce facilitează oportunităţile de comerţ pe pieţele interne şi internaţionale şi mobilitatea cetăţenilor.
La eveniment au participat Prim-ministrul Vlad Filat şi Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser.
Oficialii au vizitat șantierul de construcție al consorțiului de companii turcești ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret ltd. Sti. și SUMMA Turizm Yatirimciligi, selectat în cadrul unui concurs internațional, pentru reabilitarea a 44,9 km de porțiune de drum, începînd cu intersecția Sărăteni pînă la intrarea în orașul Ghindești.
Prim-ministrul și Ambasadorul SUA au testat echipamentul importat pentru reconstrucția porțiunii de drum și au monitorizat funcționalitatea uzinelor de producere a betonului și asfaltului, dar și cele de reciclare a asfaltului.
Șeful consorțiului turcesc în Moldova, Fevzi Ayrancioglu a menționat că uzina de fabricare a asfaltului este dotată cu echipament modern de model italian și german și are o capacitate de producție de 280 de tone pe oră.
Oficialii au participat, de asemenea, la asfaltarea primei porțiuni de drum local, care asigură accesul către traseul național M2 și s-au familiarizat cu acțiunile planificate pentru executarea în termen a lucrărilor de reabilitare a traseului Sărăteni-Soroca.
Premierul Vlad Filat a mulțumit Ambasadorului și Guvernului SUA pentru sprijinul constant necondiționat oferit țării noastre și a subliniat importanța proiectului de reabilitare a porțiunii de drum vizate.
”Este o zi importantă, e o etapă nouă în implementarea unui nou proiect pentru țara noastră. A fost o muncă foarte complexă, începînd de la proiectare, pînă la lansarea lucrărilor de reabilitare a acestui traseu important nu doar pentru localitățile care sînt în preajmă, dar pentru economia țării în general. Această porțiune de drum va avea asigurată și infrastructura adiacentă fiind iluminată, vor fi construite trotuare și stații de așteptare și va fi asigurat accesul către instituțiile de menire socială”, a spus Vlad Filat.
Premierul a menționat că termenul pentru finalizarea proiectului este finalul anului 2014. Prim-ministrul a apreciat și nivelul înalt al tehnologiilor utilizate pentru efectuarea lucrărilor.
”Companiile implicate au experiență, capacitate și tehnologie modernă pentru ca această porțiune de drum să fie una exemplară. Echipamentele si tehnologia sînt moderne și sperăm că vor rămîne în Republica Moldova și pentru reabilitarea altor porțiuni de drum, după finalizarea acestui proiect”, a mai spus Vlad Filat.
La rîndul său, Ambasadorul SUA a menționat că este un eveniment important, atît pentru oamenii din Republica Moldova, cît și pentru cei din SUA, deoarece prin colaborarea celor două Guverne s-a ajuns la implementarea unui proiect de importanță socială.
”Dorim să construim un drum, care implică în sine atît echipament modern, cît și o infrastructură modernă și care va ține pe parcursul deceniilor. Jumătate din fondurile Programului Compact au fost alocate în acest sens, iar a doua jumătate din cele 262 de milioane sînt dedicate proiectelor de irigație. Noi credem ca Moldova poate fi o istorie de succes în domeniul agriculturii și asteptăm ziua cînd vom putea exporta fructe și legume pe acest drum nou”, a spus William Moser.