Raionul Ocniţa are un mare potenţial de dezvoltare ce rezidă în locaţia sa geografică, la frontiera cu Ucraina şi România, de unde pot fi preluate comenzi şi unde pot exportate produse fabricate în Republica Moldova, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul unei vizite de lucru în cel mai nordic raion al ţării, unde s-a întâlnit cu activul raionului, primari, agenţi economici.
Valeriu Lazăr a subliniat că avantajul raioanelor de frontieră este acum capacitatea de a atrage contracte de producţie de peste hotare, având în vedere competitivitatea forţei de muncă, a logisticii şi a altor factori de producţie în Moldova, spre deosebire de primii ani de independenţă, când raioanele limitrofe au beneficiat de pe urma înfloririi comerţului.
În acest sens, autorităţile publice locale urmează să identifice platformele industriale existente şi să elaboreze proiecte investiţionale pe baza acestora. Ministerul Economiei, împreună cu Organizaţia penru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor (MIEPO) efectuează în prezent paşaportizarea tuturor platformelor industriale, inclusiv a celor istorice, ce pot fi revitalizate, şi le va promova potenţialilor investitori.
Ministrul Economiei a făcut o amplă prezentare a proiectelor de susţinere a businessului, derulate de Ministerul Economiei şi a examinat proiecte concrete, dar şi problemele cu care se confruntă autorităţile publice locale şi agenţii economici din raion.
Astfel, Lazăr a îndemnat agenţii economici să aplice la Proiectul Ameliorarea Competitivităţii (PAC) al Băncii Mondiale, care co-finanţează elaborarea studiilor de fezabilitate, de marketing şi alte acţiuni orientate spre sporirea exporturilor, în sumă de până la 10 mii de dolari. Fondul de Eficienţă Energetică oferă autorităţilor publice locale posibilitatea de a implementa tehnologii eficiente energetic, cum ar fi izolarea termică a clădirilor, schimbarea geamurilor, uşilor şi acoperişurilor etc., ceea ce duce la reduceri semnificative a consumului energetic. Alte programe încurajează procurarea liniilor de producţie a brichetelor şi peletelor şi utilizarea biomasei din deşeurile agricole, creditarea cu componentă de grant pentru reparaţii în sectorul rezidenţial, cu accent pe eficienţa energetică, etc.
Printre proiectele concrete puse în discuţie în cadrul întâlnirii se numără crearea unei pieţe agricole regionale, ce ar permite agricultorilor să-şi comercializeze producţia la costuri mai mici, deschiderea punctului de trecere a frontierei moldo-ucrainene în localitatea Unguri-Bronniţa, posibilităţile de exploatare a clădirilor şcolilor ce au intrat în programul de optimizare, alte proiecte de infrastructură.
Potrivit Ministerului Economiei, tot ieri, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a vizitat Zona Economică Liberă Otaci-Business pentru a se familiariza la faţa locului cu activitatea acesteia şi cu perspectivele de dezvoltare a Zonei.
Zona Antreprenoriatului Liber "Parcul de Producţie "Otaci-Business” a fost deschisă în anul 1999. După modificarea în anul 2006 a configuraţiei acesteia, suprafaţă zonei este de 34,19 ha şi este constituită din două subzone.Volumul total al investiţiilor efectuate în ZEL Otaci-Business se ridică la 3,3 mln dolari investiţii fiind create 124 de locuri de muncă.