Chişinăului îi va fi dificil să negocieze semnarea cu Gazprom a unui contract de lungă durată de livrare a gazului, până nu va înlătura riscurile ce pasc investiţia rusească, după ce Republica Moldova a acceptat să colaboreze cu UE în domeniul asigurării securităţii energetice (pachetul energetic III), a declarat Grigorii Karasin, vice-ministru de externe din Federaţia Rusă.
Oficialul rus susţine într-un interviu pentru agenţia RIA Novosti că problemele legate de cooperarea energetică ocupă un loc importat în relaţiile bilaterale moldo - ruse.
"Aici sunt multe probleme, care necesită o soluţionare în complex. Să încep cu gazul. Pentru noi este o chestiune pur comercială, dar căile de rezolvare sunt politice. În anul 2010, de facto fără a ţine cont de realităţi şi de cooperarea cu partenerii ruşi, Republica Moldova a luat hotărârea să se reorienteze spre colaborarea cu UE pe probleme energetice. Nu înţeleg la ce se aşteptau colegii moldoveni", a precizat Grigorii Karasin.
Diplomatul rus a menţionat că în urma acceptării de către Republica Moldova a Pachetelor energetice doi şi trei ale UE, care impun separarea distribuţiei de transport şi tranzit de gaze, lipseşte Gazprom de o perspectivă legală pentru activitatea sa pe piaţa moldovenească. "La aceasta se adaugă chestiunea datoriei de peste patru miliarde de dolari. În consecinţă fără elaborarea unui algoritm de acţiuni pentru eliminarea acestor riscuri va fi dificil pentru Chişinău să obţină o reducere de preţ, dar şi un contract de lungă durată de livrare a gazului", a afirmat Karasin
Ministrul Energeticii din Federaţia Rusă, Alexandr Novak declara la începutul lunii septembrie că Republica Moldova vrea să obţină o reducere cu 30% a preţul gazului importat de la Gazprom. Pentru aceasta însă Moldova ar trebui să renunţe la pachetele energetice europene, preciza Novak.
Republica Moldova deocamdată nu a reuşit să semneze un nou contract cu Gazprom, iar preţul de import este de circa 390 de dolari pentru o mie de metri cubi, scrie Adevărul.