Trimite e-mail | Printeaza
Social
17.10.2012

Sindicaliştii sunt împotriva majorărilor contribuţiilor salariatului în Bugetul asigurărilor sociale de stat

Sindicaliştii sunt împotriva majorărilor contribuţiilor salariatului în Bugetul asigurărilor sociale de stat

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se opune intenţiei Guvernului de a majora contribuţiile individuale ale salariatului în Bugetul asigurărilor sociale de stat de la 6% la 7% din contul micşorării contribuţiei angajatorului. Conform estimărilor sindicaliştilor, această redistribuire va diminua veniturile salariaţilor cu peste 250 milioane lei.

În cadrul unei conferinţe de presă de miercuri, 17 octombrie, Oleg Budza, preşedintele CNSM, s-a arătat alarmat de faptul că în situaţia actuală, când se atestă o descreştere a salariului mediu lunar şi o creştere a preţurilor şi tarifelor, majorarea contribuţiei de asigurări sociale de stat va conduce la o reducere şi mai mare a veniturilor salariale ale angajaţilor, mai cu seamă pentru cei circa 1/3 din salariaţi, a căror retribuţie nu acoperă nici minimul de existenţă.

„Nu vom admite să fie pusă pe spatele salariaţilor majorarea contribuţiilor individuale de asigurări sociale de stat, în timp ce în Republica Moldova aceste contribuţii deja sunt de 2 ori mai mari decât în unele ţări din spaţiul CSI", a precizat liderul sindical.

Spre exemplu, argumentează sindicaliştii, salariaţii din Federaţia Rusă cu un salariu  mediu în 2012 în sumă de 760 dolari SUA nu achită nimic, patronul - 34%; în Azerbaidjan, cu salariul mediu de 450 dolari SUA, salariatul achită 3% şi patronul 22%; în Polonia, cu salariul mediu de 1700 de dolari SUA, salariatul achită 15,5%;  în Germania, cu salariul mediu de 3900 de dolari SUA, salariatul achită 17,2%, iar în Moldova, unde salariul mediu este de 300 de dolari, pe seama salariatului se pun 7%.

„Dacă aveam şi noi aşa salarii mari, aceste şapte procente nu ar fi o problemă, însă, ca urmare a majorării contribuţiei pentru salariaţi povara fiscală va creşte cu  0,8 puncte procentuale,  în mediu cu 40 lei lunar sau 480 lei anual, ceea ce înseamnă că din salariul de 3950 lei reţinerile fiscale vor constitui 806 lei sau 20,4% . Aceasta este o încălcare gravă a drepturilor omului", a constatat Budza.

„Noi înţelegem că trebuie să se facă acumulări la buget, dar acest lucru nu se face pe seama salariaţilor. Avem o ţara unde economia tenebră înfloreşte  - acolo se ascund miliarde de lei! De ce nu se întreprind măsuri pentru a scoate banii respectivi de acolo?", se întreabă liderul sindical.

„Noi nu putem înţelege modul în care a procedat Guvernul la aprobarea proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013. Ca reprezentanţi ai salariaţilor am participat la şedinţa din 26 septembrie 2012, când s-a pus în discuţie problema dată şi suntem martori că nota explicativă la proiectul respectiv prevedea menţinerea tarifului contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii de 23% pentru angajator şi 6% pentru angajat. De asemenea, în tabelul „Obiecţii şi propuneri la proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013" nu au existat careva propuneri ale patronatului ce ar viza modificarea cuantumului contribuţiei respective. În cadrul şedinţei Guvernului a fost prezentat un alt proiect  de lege care nu a fost discutat şi avizat de către sindicate, dar expediat Parlamentului", a explicat Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM.

Totodată, intenţia Guvernului vine contrar deciziilor luate în grupurile de lucru tripartite la elaborarea Cadrului de cheltuieli pe termen mediu pentru anii 2013-2015, la şedinţele Consiliului de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, a hotărârilor adoptate în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective de a menţine mărimea contribuţiei de asigurări sociale de stat datorată de către angajator la nivelul de 23% şi de angajat - de 6%.

Potrivit sindicaliştilor, în acest mod Guvernul a încălcat Legea privind actele legislative, dar şi înţelegerile stabilite anterior cu partenerii sociali. De asemenea, nu au fost respectate procedurile de coordonare cu sindicatele a proiectului bugetului asigurărilor sociale.

Reprezentanţii salariaţilor atenţionează că vor ieşi în stradă dacă propunerile respective vor fi adoptate de Legislativ.

În acelaşi timp, menţionează Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CNSM, sindicatele îşi rezervă drepturile de a-şi suspenda activitatea în cadrul Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective şi de a sesiza organismele internaţionale privind încălcarea principiilor parteneriatului social, relatează un comunicat al CNSM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus