Curtea Europene a Drepturilor Omului a condamnat vineri, la Strasbourg, Federaţia Rusă pentru încălcarea dreptului la educaţie a unor cetăţeni care studiază în şcoli cu predare în grafia latină din Transnistria.
Cauza se referă la plângerea copiilor și părinților din comunitatea moldovenească din Transnistria în privința efectelor politicii lingvistice adoptate în 1992 și 1994 de către regimul separatist prin care s-a interzis utilizarea alfabetului latin în școli, și în privința măsurilor ulterioare întreprinse în vederea implementării acestei politici. Măsurile în cauză au constat în evacuarea forțată a copiilor și profesorilor din școlile de limbă moldovenească/română, precum și închiderea școlilor și obligarea acestora să se mute în alte sedii.
Curtea a considerat că regimul separatist nu ar fi putut supraviețui fără sprijinul continuu de natură militară, economică și politică din partea Rusiei și că, prin urmare, închiderea școlilor ține de jurisdicția Rusiei în sensul Convenției. Pe de altă parte, Republica Moldova nu numai că nu a susținut regimul separatist, ci a și făcut eforturi considerabile pentru a sprijini reclamanții suportând cheltuielile legate de arendarea și reparaţia noilor sedii, procurarea echipamentului, plata salariilor personalului și de transport.
Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cele trei cauze, expediate în anii 2004 şi 2006, potrivit unui comunicat al CEDO.
Curtea a obligat Rusia să achite 1,02 milioane de euro reclamanţilor (câte 6.000 de euro pentru fiecare din cei 170 de reclamanţi) în calitate de prejudicii morale şi 50.000 de euro în total pentru prejudicii materiale.