Republica Moldova a avansat 3 poziţii în clasamentul Băncii Mondiale Doing Business 2013, creştere modestă determinată de consolidarea politicii fiscale, lichidarea Curţii de apel economice şi devansarea de către alte ţări în implementarea reformelor. În acelaşi timp, modificarea metodologiei de elaborare a clasamentului, a transformat poziţia 81 deţinută de Republica Moldova în DB 2012 în 86, poziţie de la care a fost calculată creşterea până la locul 83.
Raportul Doing Business 2013 menţionează reformarea a 4 domenii în Republica Moldova, două cu impact pozitiv şi două cu impact negativ. Este vorba de impactul pozitiv al sporirii gradului de protecţie a investitorilor, fiind permisă rezilierea contractrelor cu părţile afiliate în caz de prejudicii companiei şi întărirea procedurii de insolvabilitate prin extinderea duratei de reorganizare şi stabilirea cerinţelor de calificare pentru administratorii de insolvenţă. Influenţe negative au avut reintroducerea impozitului pe venitul corporativ de 12%, de 7% sau 18% - pentru întreprinzătorii individuali şi 7% pentru gospodăriile ţărăneşti, cu anularea tuturor facilităţilor fiscale generale şi individuale, exceptând cele garantate pentru o perioadă de timp concretă. (În acelaşi timp, s-a redus taxa reţinută la sursă pentru dividendele de la 15% la 6% şi s-a redus impozitul reţinut la sursă pentru alte plăţi decât dividendele de la 15% la 12%. În plus, acesta a introdus un regim de impozitare nou pentru întreprinderile mici şi mijlocii în care companiile mici plătesc un impozit unic de 3% din veniturile obţinute din activităţi de exploatare.) Totodată, eliminarea instanţelor specializate – Curtea de apel economică – a mărit numărul procedurilor pentru respectarea contractelor de la 31 la 32, fapt care a influenţat negativ acest indicator.
Potrivit Ministerului Economiei, în perioada raportată, au fost elaborate mai multe proiecte de îmbunătăţire a situaţiei în diverse domenii, care însă nu au fost lansate în implementare până la data de 1 iunie curent şi care s-ar fi reflectat cu siguranţă în evaluare.
Astfel în proces de definitivare se află etapa finală a exerciţiului „Ghilotina 2+”, care prevede simplificarea multor proceduri de obţinere a autorizaţiilor, precum şi stabilirea implementării acestora prin mecanismul de „ghişeu unic”.
La etapa de elaborare se află un Cod al construcţiilor, care ar acoperi toate procedurile din construcţie, aducându-le îmbunătăţiri, precum şi, în mod special, ar asigura optimizarea procedurilor de autorizare şi recepţie a lucrărilor de construcţie prin combinarea documentaţiei de finalizare a lucrărilor de construcţie într-o singură procedură.
Grupul de lucru, creat în cadrul Ministerului Economiei pentru perfecţionarea legislaţiei în domeniul lichidării afacerii, constituit din reprezentanţii tuturor autorităţilor competente la acest compartiment, a început elaborarea unor amendamente cu scopul de a simplifica procedurile stabilite în legislaţie referitor la lichidarea afacerii.
Concomitent, trebuie menţionat şi un spectru larg de acţiuni, cu impact pozitiv direct asupra activităţii antreprenoriale, însă care nu sunt relevante în contextul indicatorilor DB (reieşind din metodologie). Un astfel de exemplu îl constituie rezultatele exerciţiului Ghilotina 2 +, cu impact sporit asupra indicatorilor relevanţi în sensul procedurilor permisive, precum şi cele ce se referă la îmbunătăţirea legislaţiei ce ţine de insolvabilitatea întreprinderilor, urmare intrării în vigoare din 14.03.2013 a Legii insolvabilităţii nr.149 din 29.06.2012, care vor fi reflectate doar în următorul raport DB.
Comentând rezultatele studiului Doing business 2013, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a subliniat importanţa ca autorităţile moldovene să se mişte mai rapid în promovarea reformelor prevăzute în programul de guvernare, fapt care ar duce indiscutabil la sporirea atractivităţii Republicii Moldova ca destinaţie investiţională şi ar îmbunătăţi calificativele ţării în studiul Doing Business. Totodată, Valeriu Lazăr, a subliniat că toate constrângerile constatate vor fi sta la baza elaborării Reformei cadrului de reglementare. Acest document este în proces de elaborare şi va fi pus în dezbateri publice în viitorul apropiat.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.10.2012Republica Moldova a avansat 3 poziţii în clasamentul Băncii Mondiale Doing Business 2013
Comentarii (0)