Forumul economic moldo-rus, care s-a desfășurat pe 15 noiembrie 2012, la Chișinău, a reunit peste 200 de participanți – factori de decizie, experți și oameni de afaceri. În cadrul reuniunii au fost prezentate concluziile dezbaterilor de la mesele rotunde ce au precedat forumul, s-au făcut propuneri pentru soluționarea problemelor în comerțul bilateral, au avut loc întrevederi între businessmenii din Moldova și Federația Rusă.
În deschiderea forumului, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a apreciat înalt formatul reuniunii, deoarece permite elucidarea dificultăților cu care se confruntă întreprinzătorii în cadrul operațiunilor de export-import. ”Federația Rusă este principalul partener al Republicii Moldova, în 9 luni ale anului curent volumul schimburilor comerciale înregistrând o creștere cu 8%. În perioada de referință, Moldova a exportat pe piața rusă mărfuri în valoare de 475,7 mil USD, cu 10,5% mai mult comparativ cu 9 luni ale anului 2011. O dinamică pozitivă a înregistrat și importul din Federația Rusă, care a constituit 566,4 mln USD, cu 5% mai mult față de perioada similară a anului 2011. Însă, potențialul relațiilor economice moldo-ruse nu este valorificat pe deplin, pentru că există unele mituri ce trebuie destrămate. Aflând care sunt așteptările din partea agenților economici din ambele state, la ședința Comisiei interguvernamentale vom avea un dialog eficient”, a opinat viceprim-ministrul.
Valeriu Lazăr a îndemnat businessmenii din Rusia să investească în țara noastră, menționând oportunitățile parcurilor industriale, zonelor economice libere, precum și faptul că vor fi supuse privatizării și vor fi concesionate mai multe întreprinderi de stat.
Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin a spus că, circa 75% din mărfurile exportate de Federația Rusă în Moldova sunt mineralele, iar circa 70% din exporturile moldovenești pe piața rusă sunt produse agroalimentare. Un loc aparte în relațiile comercial-economice moldo-ruse îl are cooperarea la nivel de regiuni, printre cele mai active fiind Moscova, Sankt Petersburg, Breansk. Excelența sa și-a exprimat încrederea că, în cadrul ședinței interguvernamentale, factorii de decizie vor identifica noi modalități pentru intensificarea relațiilor comercial-economice moldo-ruse.
Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie din Federația Rusă Petrov Gheorghe a accentuat colaborarea intensă cu Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, care este cel mai mare reprezentant al mediului de afaceri. ”Forumul a fost organizat la un nivel calitativ foarte înalt. Prezența oamenilor de afaceri din diferite regiuni ale Moldovei și Rusiei este binevenită, deoarece întreprinderile mici și mijlocii sunt cele care vor asigura dezvoltarea stabilă a relațiilor de colaborare dintre statele noastre”.
Prezentând rezultatele dezbaterilor din cadrul masei rotunde ”Operaţiunile de export-import, probleme şi soluţii”, viceministrul economiei Octavian Calmîc a menționat că manifestarea a întrunit cel mai mare număr de participanți, iar discuțiile au fost aprinse. Întreprinzătorii au specificat dificultățile pe care le întâmpină la perfectarea actelor vamale, obținerea certificatelor, transportul mărfurilor etc. Un accent aparte a fost pus pe lista companiilor care au dreptul să facă exporturi pe piața rusă, agenții economici fiind de părerea că ea trebuie exclusă.
Concluziile dezbaterilor referitor la potențialul cooperării regionale și la oportunitățile investiționale au fost prezentate de viceministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor Anatol Zolotcov și, respectiv, de către directorul Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului Denis Jelimalai.
Forumul s-a desfășurat în contextul întrunirii Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, fiind organizat de Ministerul Economiei al Republicii Moldova, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Camera de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse, Consiliul Rus de Business pentru Cooperare cu Republica Moldova.
Scopul evenimentului a fost de a oferi o platformă viabilă pentru schimbul de informaţii, discutarea problemelor şi perspectivelor dezvoltării cooperării economice bilaterale şi consolidarea parteneriatelor între comunităţile de afaceri din Rusia şi Moldova.