Potrivit Ministerului Economiei, volumul total al investiţiilor în zonele economice libere pe parcursul a 9 luni ale anului 2012 a constituit 13 mil. dolari SUA şi a înregistrat o creştere de 1,7 ori în comparaţie cu perioada similară a anului precedent. Potrivit raportului privind activitatea ZEL, elaborat de Ministerul Economiei, volumul total al investiţiilor în ZEL, pe întreaga perioadă de activitate ale acestora, conform situaţiei la 1 octombrie 2012, a constituit 155,0 mil. dolari SUA.
Volumul total al vînzărilor producţiei industriale produse de către rezidenţii zonelor libere în ianuarie – septembrie 2012 s-a majorat cu 10,3%, în preţuri curente, faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent şi a constituit 1575,5mln lei, sau 8,9% din volumul producţiei industriei prelucrătoare fabricată în aceiaşi perioadă de către întreprinderile industriale ale Republicii Moldova.
În general, activitatea zonelor libere rămîne a fi orientată mai mult spre producţia industrială destinată exportului. Cea mai mare parte a producţiei industriale fabricată în zonele libere în valoare de 1343,4 mil. lei sau 85,3% a fost exportată. Pe piaţa internă a Republicii Moldova au fost realizate mărfuri în valoare de 106,4 mil. lei sau 6,7%, iar 125,7 mil. lei sau 8% au fost realizate pe teritoriul zonelor libere.
În perioada ianuarie-septembrie curent rezidenţii zonelor libere au produs 336,3 mii dal de divin, 242,3 mil. unităţi articole din plută pentru îmbutelierea băuturilor alcoolice, 203,8 tone de salam, 2,8 mil. m2 de covoare, 5,5 mii tone uleiul pentru încălzire, 2,3 mil. buc. huse din material sintetic pentru scaune de automobil, precum şi cablaj electric pentru autoturisme în sumă de 200 mil. lei şi articole de mobilă în sumă de 49,2 mil. lei etc.
Conform Raportului elaborat de Ministerul Economiei la 1 octombrie 2012 pe teritoriul zonelor libere erau înregistraţi 151 rezidenţi. La finele perioadei de gestiune, numărul de angajaţi ai rezidenţilor zonelor libere era de 6167 persoane.
Astfel, în scopul asigurării dezvoltării durabile ale zonelor economice libere, este necesar de a elimina barierele existente, dubla interpretare a prevederilor legislaţiei în vigoare, de a asigura respectarea intereselor legale ale investitorilor.
Pe teritoriul Republicii Moldova activează şapte zone economice libere. Acestea reprezintă un instrument efectiv de atragere a investiţiilor străine în Republica Moldova, crearea unor noi locuri de muncă şi de promovare a producţiei industriale.
Textul integral al Raportului privind activitatea zonelor economice libere ale Republicii Moldova pe 9 luni ale anului 2012 poate fi văzut accesînd linkul http://www.mec.gov.md/zonele-economice-libere/