Agenda Naţională de Business a prezentat astăzi Raportul de monitorizare şi implementare a priorităţilor mediului de afaceri de către autorităţi. Evenimentul a avut loc în cadrul Mesei Rotunde ”Dialogul public–privat în Moldova în contextul monitorizării implementării priorităţilor ANB”, la care au participat reprezentanţii celor 30 de asociaţii de business membre ANB, reprezentanţi ai ministerelor, precum şi experţi internaţionali.
Echipa ANB a monitorizat punerea în aplicare a recomandărilor ANB în domeniile fiscal şi vamal, precum şi în patru sectoare ale economiei naţionale: tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC); afacerile agricole şi industria vinului; transporturile şi construcţiile.
Totodată, a fost analizat Dialogul public-privat (DPP) în Republica Moldova şi etapele de intervenţie a mediului de afaceri în procesul decizional.
Reprezentanții mediului de afaceri consideră că dialogul public-privat este mai mult formal şi mai puţin eficient, recomandările propuse de aceştia nu se regăsesc în Agenda autorităţilor. Lipsa dialogului eficient duce la extinderea sectorului informal al economiei și reducerea veniturilor bugetului de stat.
„Noi nu vrem să punem condiţii, dar faptul că propunerile mediului de afaceri sunt respinse de către autorităţi nu este ceva normal. Insistăm asupra unui dialog public-privat real. Autorităţile trebuie să înţeleagă că agenţii economici nu sunt duşmanii autorităţilor”, a precizat Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, membru ANB.
Calitatea scăzută a DPP, consideră experţii ANB, şi-a pus amprenta în mod direct asupra gradului de implementare a priorităţilor ANB 2012-2013. „Acest fapt este confirmat şi de discrepanţa enormă care există între cele două agende monitorizate: agenda autorităţilor şi cea a ANB. Astfel, în Planul de Acțiuni al Guvernului se regăsesc doar trei dintre cele 13 priorităţi ale ANB 2012-2013, în domeniile fiscal şi vamal”, a explicat Tatiana Lariuşin, coordonator ANB.
Ceva mai mare este numărul priorităţilor sectoriale ale ANB care se regăsesc pe agenda autorităţilor, însă, acest lucru este valabil doar pentru sectorul TIC şi sectorul business-ului agricol şi industriei vinului. Pentru moment, priorităţile mediului de afaceri din sectorul transporturilor se regăsesc într-o măsură foarte mică pe agenda guvernamentală.
Cât despre modul în care acestea sunt implementate, experţii au menţionat că dintre cele 13 priorităţi ANB în domeniul fiscal şi vamal, doar trei au fost considerate de reprezentanţii ANB ca fiind realizate parţial/în proces de realizare. În privinţa altor șapte, nu a fost constatată nici o schimbare, iar legătură cu alte trei priorităţi, membrii ANB au semnalat chiar un regres.
Cele mai notabile progrese au fost înregistrate în domeniul optimizării procedurilor de raportare obligatorie, în special prin introducerea serviciului „Declaraţia electronică” şi iniţierea proiectului „Ghişeul unic de recepţie a rapoartelor fiscale şi deservire a contribuabililor”.
Prezenţi la eveniment, oficialii străini (FMI, OSCE, Delegaţia UE în RM) au salutat acest format de discuţii la aceeaşi masă dintre autorităţi şi mediul de afaceri, iar deputatul Veaceslav Ioniţă a recomandat membrilor ANB să fie mai insistenţi cu propunerile.
Agenda Naţională de Business reprezintă o platformă comună a peste 30 dintre cele mai reprezentative asociaţii de business şi camere de comerţ şi industrie (CCI) din Moldova, reunite în cadrul reţelei cu scopul de a influenţa politicile şi practicile autorităţilor publice din domeniul reglementării activităţii de afaceri. Scopul acestor eforturi este edificarea unui mediu de afaceri echitabil și competitiv, care să stimuleze dezvoltarea afacerilor din Republica Moldova. ANB a fost lansată în noiembrie 2007 de IDIS „Viitorul”.
Accesaţi aici varianta integrală a studiului: