Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2012

Partenerii străini ai R.Moldova susțin inițiativele anticorupție ale Ministerului Justiției

Partenerii străini ai R.Moldova susțin inițiativele anticorupție ale Ministerului Justiției

Pachetul de inițiative legislative anticorupție, finalizate recent de Ministerul Justiției, demonstrează intenția fermă a Guvernului Republicii Moldova de a elabora și aplica un cadru legal eficient de combatere a corupției, în pofida rezistenței pe care o opun unii exponenți ai sistemului judiciar sau persoane din afara acestuia. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Oleg Efrim, în cadrul sesiunii de dezbateri publice organizată astăzi pentru a acumula propunerile și sugestiile reprezentanților societății civile, experților străini și ale partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Dirk Schuebel, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a încurajat autoritățile de la Chișinău să persevereze în procesul de creare instrumentelor necesare pentru combaterea corupției, făcând uz de cele mai bune practici și experiența țărilor europene. Măsuri care sunt folosite de statele membre ale Uniunii Europene, cum ar testele de integritate, confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate sau criminalizarea îmbogățirii ilicite, ar trebui să devină elemente ale unui format sistemic, consistent și interconectat de mijloace necesare pentru prevenirea sau combaterea oricăror manifestări ale corupției, a declarat Dirk Schuebel.

Ambasadorul Statelor Unite, William H.Moser, a salutat de asemenea inițiativele Ministerului Justiției, oferind mai multe exemple din experiența țării sale. "Noi, în SUA, credem că nici un oficial nu poate fi mai presus de lege. Când auzim că în Moldova oficialii "trebuie" sau "nu trebuie" să dispună de imunitate ne pare că este o glumă. Pentru că nicio societate se poate considera modernă dacă unor persoane oficiale li să dă oportunitate de a nu se supune legii", a subliniat diplomatul american, adăugând că, în acest sens, Moldova înaintează pe direcția corectă. 

Potrivit Ministerului Justiției,  pachetul inițiative legislative ce privesc măsuri de prevenire și combatere a corupției, precum și proiectul unei noi Legi privind testarea integrității profesionale a actorilor din sistemul justiției, elaborat în conformitate cu prevederile Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției, a fost finalizat la sfârșitul lunii noiembrie. Printre principalele inovații pot fi menționate stabilirea obligativității testării la poligraf a candidaților la funcția de judecător și procuror, includerea în Codul penal a unei noi norme care prevede confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, precum și introducerea unei noi componențe de infracțiune privind "îmbogățirea ilicită".

Propunerile și sugestiile formulate astăzi, precum și avizele solicitate instituțiilor specializate, vor fi analizate și, după caz, incluse în textul proiectelor, pentru a fi prezentate spre aprobare Guvernului, până la sfârșitul lunii decembrie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus