Vicepremierii Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, și Eugen Carpov, responsabil de Reintegrare, au susținut astăzi o conferință de presă pe marginea rezultatelor celei de-a XIX-a Reuniune a Consiliului Ministerial al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare în Europa (OSCE), care a avut loc la Dublin în perioada 6-7 decembrie.
În cadrul Reuniunii, Iurie Leancă a ținut un discurs în care au fost punctate priorităţile Republicii Moldova în contextul reglementării conflictului transnistrean.
Oficialul moldovean a accentuat că o soluţie viabilă pentru conflictul transnistrean trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană.
Abordînd aspectele politico-militare, şeful diplomației moldoveneşti s-a pronunţat pentru lansarea unor discuţii de substanţă, avînd obiectivul transformării operaţiunii actuale de menținere a păcii într-o misiune multinaţională, civilă cu mandat internaţional, ce va corespunde necesităţilor reale pe teren. De asemenea, a fost reiterată necesitatea finalizării procesului de retragere a forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre în conformitate cu angajamentele internaţionale.
Iurie Leancă a menționat că, în cadrul reuniunii, a fost adoptată o declaraţie a Consiliului de Miniştri al OSCE cu privire la negocierile vizînd procesul de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2. Oficialul a precizat că acest document reafirmă sprijinul statelor membre ale OSCE pentru o reglementare viabilă a conflictului transnistrean.
Statele participante şi-au exprimat speranţa cu privire la avansarea negocierilor pe toate cele trei „coşuri” convenţionale, incluse pe agenda formatului 5+2, și anume: - social-economic; - drepturile omului şi probleme umanitare; - aspecte politice, instituţionale şi de securitate.
Declaraţia îndeamnă părţile să sporească eforturile pentru elaborarea şi implementarea unor măsuri de consolidare a încrederii, prin eliminarea obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor. Totodată, mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri sînt chemaţi să intensifice eforturile şi să utilizeze potenţialul de care dispun pentru atingerea progresului în reglementarea conflictului.
„Pentru noi OSCE rămîne a fi o platformă viabilă și importantă pentru abordarea problemei transnistrene. Declaraţia ministerială reiterează rolul cheie al OSCE în reglementarea conflictului transnistrean, fiind apreciată drept un pas important în crearea climatului internaţional favorabil pentru soluţionarea conflictului”, a menționat Iurie Leancă.
La rîndul său, Eugen Carpov a menționat că declarația respectivă este un rezultat al eforturilor depuse atît de diplomația moldovenească, cît și de partenerii internaționali ai Republicii Moldova. Totodată, oficialul a subliniat faptul că Declaraţia privind negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul "5+2", vine după o pauză de 10 ani, perioadă în care nu a fost posibilă edificarea unui consens în cadrul OSCE.
„De această data am reușit să înregistrăm succese notabile și ele se datorează faptului că, pe de o parte, avem un progres în procesul de negocieri, iar pe de alta, că am reuşit să convingem atît partenerii noştri şi din est, cît şi pe cei din vest că un astfel de limbaj va facilita în continuare procesul respectiv”, a spus Eugen Carpov.
Viceprim-ministrul pentru reintegrare a subliniat că, în cadrul consiliului ministerial al OSCE, în mod expres a fost menţionată şi necesitatea de a duce la bun sfîrşit procesul de demilitarizare a regiunii transnistrene. Totodată, oficialul a ținut să menționeze că textul declaraţiei este rezultatul unui consens, fiind susținut de toți cei 57 de şefi ai delegaţiilor statelor-membre ai OSCE.
„În declarație este reiterată poziția atît a actorilor internaţionali, precum UE și SUA, dar și a unui şir de state care nu fac parte din formatul „5+2”, și care vorbesc despre angajamentele ce urmează a fi luate de Federația Rusă pentru retragerea munițiilor din regiunea transnistreană”, a menționat Eugen Carpov.
Republica Moldova a salutat adoptarea Declaraţiei în cauză care exprimă viziunea consolidată a celor 57 de state participante ale OSCE privind soluționarea conflictului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Iurie Leancă a mai menționat că în anul următor Președinția OSCE va fi preluată de Ucraina, care cunoaște etnogeneza și evoluția acestui conflict și are pîrghiile necesare pentru avansarea procesului de soluţionare, precum şi un cuvînt important în cadrul negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean.