Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a primit astăzi un grup de reprezentanți ai Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, la solicitarea acestora.
Alexandru Slusari, președintele „UniAgroProtect”, a informat Președintele Parlamentului despre problemele cu care se confruntă producătorii agricoli la etapa actuală, și, în special, cu cele legate de politica fiscală în domeniul agriculturii pentru anul 2013.
Referindu-se la prevederile politicii fiscale de a majora TVA pentru producătorii agricoli de la 8 la 20 de procente cu restituirea ulterioară a 12 procente de la bugetul de stat, Alexandru Slusari a menționat că agricultorii nu sunt împotriva acestei majorări, dar propun ca din această sumă să fie achitate la buget 8 procente, celelalte 12 procente rămînînd pe contul agenților economici din sectorul agrar. În opinia sa, actualul mecanism de restituire a TVA va conduce la decapitalizarea sectorului agricol, la birocratizarea procedurii și la creșterea nivelului de corupție.
De asemenea, participanții la întrevedere s-au pronunțat pentru introducerea impozitului unic în agricultură și modificarea Legii privind piața produselor petroliere, ceea ce ar facilita activitatea producătorilor agricoli.
Președintele Parlamentului a apreciat drept judicioase aceste propuneri ale producătorilor agricoli și a susținut ideea modificării mecanismului de restituire a TVA în agricultură. Potrivit Președintelui Legislativului, există dubii dacă capacitățile instituționale ale autorităților fiscale permit restituirea impozitului de 12 procente timp de 30 de zile. Și atunci este un mare pericol de decapitalizare a agenților economici din ramură.
Referitor la introducerea impozitului consolidat în agricultură, Președintele Parlamentului a specificat că întotdeauna s-a pronunțat pentru aceasta. În opinia sa, impozitul unic va fi unul transparent și echilibrat și va aduce mai mult venit la buget cu condiția ca să fie achitat de către toți producătorii agricoli. ”Ne vom conjuga eforturile pentru a convinge colegii să fie acceptat un asemenea mecanism, care ar putea fi aplicat fie în a doua jumătate a anului viitor, fie cu începere de la 1 ianuarie 2014 sau, în calitate de experiment, inițial în trei raioane din diferite zone ale republicii”, a precizat Marian Lupu.
În alt context, Președintele Parlamentului a optat pentru promovarea modificărilor la Legea privind piața produselor petroliere, propuse de Ministerul Economiei,care, la fel, sunt în favoarea producătorilor agricoli, informează un comunicat al Legislativului.