La fel ca și în lunile precedente, economia moldovenească a înregistrat o evoluție neuniformă, iar majoritatea indicatorilor principali denotă o înrăutățire a situației, potrivit ultimului număr al publicaţiei "Realitatea Economică" difuzată astăzi de "Expert Grup".
Principala cauză ține de înrăutățirea continuă a situației economice din UE. În acest context, conform indicatorului OCDE „OECD Business Cycle Clock”, țările europene în luna octombrie s-au aflat în faza de recesiune a ciclului economic. Totodată, potrivit conceptului Biroului Național pentru Cercetări Economice, Uniunea Europeană la finele trimestrului III a intrat deja în recesiune tehnică, înregistrând două trimestre consecutiv creștere economică negativă.
Potrivit experţilor, Moldova nu a putut rămâne imună la aceste tendințe și, prin urmare, repercusiunile sunt reflectate de o serie de indicatori macroeconomici importanți:
Diminuarea exporturilor cu 0,4%, în particular din cauza reducerii celor spre CSI (-2,8%). Exporturile spre UE în luna octombrie au fost pe pantă pozitivă (+0,9%), însă aceasta ar putea fi o creștere compensatorie pentru că în lunile iulie -septembrie exporturile spre UE au diminuat substanțial (-23,5%, -35% și, respectiv, -8,7%). În acest context, anume volatilitatea comerțului și nu creșterea de o lună la alta este principalul motiv de îngrijorare.
Diminuarea creditelor noi acordate de băncile comerciale cu 10,5%. Aceasta s-a produs în special din contul creditelor în valută străină (-32,8%), fiind rezultatul tendinței de diminuare a expunerii atât a băncilor, cât și a firmelor, la riscul ratei de schimb, pe fondul incertitudinii sporite la nivel regional.
Creșterea marjei bancare: diferența dintre rata medie a creditelor și cea a depozitelor a crescut de la 4,6 p.p. la 5,3 p.p. Acesta este rezultatul reacției băncilor comerciale moldovenești la creșterea nivelului riscurilor odată cu înrăutățirea situației economice, atât interne, cât și externe. Totodată, aceasta ar putea fi o măsură de menținere a rentabilității activității bancare, care a diminuat gradual pe parcursul ultimelor luni pe fondul răcirii activității de creditare și a înrăutății calității portofoliilor bancare.
Experţii afirmă că nu pot omite cîteva tendinţe care i-au surprins pozitiv:
Creșterea remitențelor cu 23%, corelată cu creșterea importurilor cu 6,2% și a încasărilor din impozitele indirecte cu 7,1%. Este adevărat că aceste tendințe accentuează vechiul model de creștere economică bazat pe consum, considerat nesustenabil. Însă, în condițiile înrăutățirii situației macroeconomice externe și interne, trecerea la un model de creștere bazată pe investiții nu este posibilă deoarece investițiile de regulă urmează, și nu prezic ciclul economic. Prin urmare, creșterea consumului susținută de influxurile de remitențe poate fi considerată o tendință pozitivă, cel puțin pe termen scurt.
Pentru lunile următoare, economia moldovenească ar putea în continuare să se stabilizeze, iar în a doua jumătate a anului 2013 ne putem aștepta la o relansare moderată. Acest fapt este confirmat și de conturarea ultimelor tendințe ale ICA. Totodată, accentuăm că prognoza respectivă este condiționată de așteptările privind ameliorarea situației economice din regiune, în special din zona euro, la care economia moldovenească este expusă cel mai mult, constată "Expert Grup".
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.12.2012Expert-Grup: Pentru lunile următoare, economia moldovenească ar putea în continuare să se stabilizeze, iar în a doua jumătate a anului 2013 ne putem aștepta la o relansare moderată
Comentarii (0)