Ministerul Economiei a organizat, vineri, 14 decembrie 2012, consultările publice privind definitivarea poziţiei naţionale în procesul de negociere DCFTA în domeniul industrial, la care au participat reprezentanţii ministerelor şi instituţiilor de resort, agenţi şi asociaţii din sectorul privat şi non-guvernamental.
Conform informaţiei prezentate de moderatorul consultărilor publice, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc oferta Uniunii Europene la acest capitol este liberalizarea deplină a sectoarelor industriale. Republica Moldova, la rândul sau propune liberalizarea majorităţii sectoarelor industriale cu excepţia a 40 grupe de mărfuri, acestea fiind: produsele textile finite, covoare, costume, produse din tricotaj, produse din plastic, ciment, mobilă, etc. Pentru aceste produse este propusă introducerea unei perioade de tranziţie de la 5 la 10 ani, cu reducerea graduală a taxelor vamale.
Potrivit Ministerului Economieii, au fost organizate şi consultările publice privind definitivarea ofertei naţionale în domeniul serviciilor. Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a efectuat o prezentare a ofertei Uniunii Europene în domeniul serviciilor care prevede accesul liber şi nediscriminatoriu al companiilor de a presta servicii în Republica Moldova cu respectare legislaţiei naţionale.
Prestatorii de servicii au acceptat în mare parte oferta UE, dar au propus negocierea unor excepţii din viitorul Acord. Acestea sunt transportul auto şi feroviar, anumite servicii poştale, unele servicii juridice, precum ar fi reprezentare în instanţe de judecată ale dosarelor penale şi civile, şi serviciile bancare.
Un subiect aparte au constituit serviciile în domeniul protecţiei mediului. La propunerea reprezentanţilor Ministerului Mediului, în regimul de liberalizare cu UE al acestui domeniu au fost propuse un şir de excepţii, precum ar fi serviciile de deservire a sistemului de canalizare, protecţia fondului forestier, serviciilor de măsurare a nivelului de poluare, şi altele.
Participanţii la consultările publice au venit cu un şir de propuneri privind liberalizarea accesului pe piaţa Uniunii Europene pentru persoanele fizice calificate în domeniul ingineriei tehnologiilor informaţionale, serviciilor educaţionale, de traducere şi în domeniul transportului auto, ultimul fiind reglementat prin acorduri bilaterale. Viceministrul Octavian Calmâc a declarat că toate ofertele în acest sens vor fi propuse spre negociere Uniunii Europene.
Următoarea rundă de negocieri al Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE va avea loc la Chişinău, pe 21-25 ianuarie 2012.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.12.2012Ministerul Economiei a organizat consultări publice privind definitivarea poziţiei naţionale în procesul de negociere DCFTA în domeniul industrial
Comentarii (0)