Declarația a fost facută de Valeriu Lazăr în cadrul primei ședințe comune a conducerii Ministerului Economiei, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Finanțelor, reprezentanților de la CNAS, Uniunea Sindicatelor, Confederația Patronatelor, Camera de Comerț Americană AmCham, Asociația Investitorilor Străini, Asociația Businessului European, conducătorilor de intreprinderi industriale ș.a., desfășurată la 18 ianuarie, curent.
Subiectul întunirii a constituit creșterea competitivității pieței forței de muncă din perspectiva atragerii investitorilor prin ajustarea legislației muncii și implementarea unor politici ce vizează stabilirea unui echilibru în relația dintre salariați și angajatori prin eliminarea barierelor în domeniul reglementării relaţiilor de muncă, precum și simplificarea procedurilor de obținere a permisului de muncă și ședere a cetățenilor străini în RM.
În cadrul discuțiilor au fost analizate principalele prevederi legislative, constrângeri administrative ce constituie impedimente în desfășurarea activității de întreprinzător, inclusiv semnalate de asociațiile de business, dar și propunerile acestora.
”Suntem în competiție foarte dură cu țările din regiune pentru atragerea investițiilor. De aceea, pentru a deveni atractivi din punct de vedere investițional trebuie să ridicăm competitivitatea pe piața muncii, să eliminăm cât mai rapid barierele administrative, să ajustăm legislația la rigorile vremii, să implementăm politici mai intelegente, așa încât să păstrăm în țară capitalul uman, asigurând antreprenorii cu forță de muncă calificată. Doar sinergia dintre capitalul industrial și cel uman ne poate asigura modelul de dezvoltare ce ni l-am propus în Strategia Moldova 2020”, a declarat la ședință ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
La finele ședinței participanții au convenit asupra creării unui grup de lucru pe platforma Ministerului Economiei care să analizeze propunerile parvenite de la părțile implicate în dialog și să definitiveze prioritățile în acest domeniu pe termen scurt. În sarcina grupului de lucru a fost stabilită elaborarea unui set de politici care ar viza creșterea competitivității pieței forței de muncă prin eliminarea barierelor în domeniul reglementării relaţiilor de muncă, ajustarea legislației muncii, fiscale, simplificarea procedurilor administrative de obținere a permiselor de ședere și de muncă a cetățenilor străini în RM.
Potrivit Ministerului Economiei, grupul de lucru creat urmează să elaboreze și să propună politici în acest domeniu, precum și modificări legislative ce țin de definirea procedurilor de angajare prin concurs, efectuare a unor lucrări prin outsourcing, excluderea din practica legislativă a noțiunii de ”carnet de muncă”. Totodată, urmează a fi elaborate și propuse soluții de susținere a întreprinderilor care investesc în activități de instruire și perfecționare a cadrelor și crează locuri noi de muncă pentru tinerii specialiști, precum și a specialiștilor tineri, în scopul angajării lor în câmpul muncii în Republica Moldova și a preveni fenomenul de migrație.