Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, Tokhir Mirzoev. La întrevedere au mai participat vicepremierul, ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, reprezentanți ai Uniunii Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect“ și ai Congresului Autorităților Locale din Moldova.
În cadrul întrevederii, reprezentanții producătorilor agricoli au opinat în favoarea introducerii impozitului unic în agricultură, ceea ce, potrivit acestora, va diminua economia subterană, va consolida veniturile la buget, va crea condiții egale de activitate pentru toți agenții economici din agricultură. În acest sens, ei s-au pronunțat pentru demararea, din acest an, a trei proiecte-pilot, în zonele de nord, centru și sud ale Republicii Moldova. Reprezentanții producătorilor agricoli au mai declarat că se conformează cotei TVA de 20 la sută în agricultură, dar sugerează că 12 la sută din plăți trebuie să rămână în conturile producătorilor agricoli, ceea ce va diminua riscul decapitalizării acestora.
La același subiect, Tokhir Mirzoev și-a exprimat rezervele față de proiectul de introducere a impozitului unic în agricultură și a menționat că discuțiile vizează modalitățile de perfecționare a acestuia. Reprezentantul Permanent al FMI a specificat că rezervele existente țin de faptul că introducerea unui impozit unic reduce posibilitatea de a regla situația economică a agenților economici în funcție de rezultatele anuale, posibilitate oferită de impozitul pe venit.
În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a menționat ideea introducerii unui impozit unic consolidat în agricultură și a propus Misiunii FMI ca să se discute, în cadrul negocierilor care vor fi purtate peste două săptămâni, ca pe parcursul acestui an să fie desfășurate trei proiecte-pilot, de testare a acestui nou sistem, la nordul, în centrul și în regiunea de sud a țării. Pe această cale, a specificat Marian Lupu, vor fi obținute rezultate practice și, în cazul unui rezultat pozitiv, vom putea aplica acest sistem începând cu 01 ianuarie 2014. Este un element de reformă solicitat de către producătorii agricoli, dar și de către administrația publică locală, deoarece un rezultat pozitiv al acestei reforme fiscale va determina acumularea de venituri mult mai mari în bugetele primăriilor, care să fie folosite pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură socială pentru cetățeni. Marian Lupu și-a exprimat speranța că la finalizarea negocierilor cu Misiunea FMI structurile guvernamentale vor fi în capacitate deja să stabilească termenii și acțiunile practice pentru dezvoltarea proiectelor-pilot.
Cu referință la administrația publică locală, Marian Lupu l-a informat pe Tokhir Mirzoev despre intenția promovării unui proiect de lege prin care să fie sporit salariul primarilor, dar nu cu 7 la sută, așa cum prevede un proiect recent al Guvernului, ci mult mai esențial. Șeful Legislativului a mai menționat că primarii reprezintă o categorie cărora nu li s-a mărit salariul de circa zece ani, cu toate că ei dețin un rol foarte important în promovarea reformelor în țara noastră.
Referindu-se la necesitatea atragerii de investiții în economia națională, șeful Legislativului l-a informat pe Tokhir Mirzoev că a fost înregistrat un proiect de lege pentru a reveni la scutirile de TVA și taxe vamale pentru toate investițiile în capitalul social al întreprinderilor. Șeful Legislativului susține că lichidarea acestei norme de către organele fiscale a fost o greșeală și, în condiții de criză economică, noi suntem obligați să menținem facilitățile pentru investitori. Doar pe această cale avem șanse să atragem investiții directe în economia țării, iar această cale este unica pentru menținerea și crearea de noi locuri de muncă, pentru creșteri salariale, oprirea exodului forței de muncă și asigurarea unei dezvoltări durabile a economiei naționale. Am convenit ca pe parcursul acestui an pentru toate planificările bugetare și fiscale pe următorii trei ani de zile, accentul va fi pus nu pe acumularea cu orice preț de resurse financiare la buget, ci pe stimularea de investiții și pe creșterea economică, a mai declarat Marian Lupu, informează un comunicat al Legislativului.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.01.2013Reprezentantul Permanent al FMI în R. Moldova și-a exprimat rezervele față de proiectul de introducere a impozitului unic în agricultură
Comentarii (0)