Trimite e-mail | Printeaza
Social
25.01.2013

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi acordarea unui imprumut in valoare de 40 milioane de dolari SUA Republicii Moldova

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi acordarea unui imprumut in valoare de 40 milioane de dolari SUA Republicii Moldova

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi acordarea unui imprumut in valoare de 40 milioane de dolari SUA către Republica Moldova pentru Proiectul Reforma Educației. Noul proiect va sprijini Guvernul Republicii Moldova în implementarea reformelor menite să consolideze calitatea învățământului și să conducă la un sector al educației mai eficient. 

"Proiectul Reforma Educației în Republica Moldova va sprijini programul de reformă al Guvernului în sectorul educației pe parcursul următorilor cinci ani", a declarat Abdoulaye Seck, manager de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. "Beneficiarii proiectului sunt actualii și viitorii elevi ai Republicii Moldova, profesorii, directorii de școală și întreaga economie a Moldovei, din considerente că reformele vor ajuta la producerea unor cetățeni bine educați, cu cunoștințe și abilități relevante pentru lume și piața forței de muncă de mâine."

Îmbunătățirea calității, a relevanței și eficienței sistemului de educație este una din principalele priorități ale Republicii Moldova, deoarece creșterea economică și dezvoltarea de mai departe a țării vor trebui neapărat să se bazeze pe capitalul său uman. O forță de muncă bine educată va ajuta Moldova să creeze locuri de muncă, să încurajeze un mediu de afaceri înfloritoare și să atragă investiții, ceea ce, la rândul lor, va contribui la ridicarea standardelor de calitate și de viață pentru cetățenii Republicii Moldova.

După obținera independenței țării în anii 1990, caracteristic pentru sectorul educației din Republica Moldova a fost, în mod constant, lipsa eficienței și declinul calității educației. Performanța Moldovei în evaluările internaționale ilustrează provocările cu care se confruntă sistemul în prezent în ceea ce privește calitatea. Rezultatele PISA  2009 Plus indică că în categoria copiilor în vârstă de 15 ani performanța țării la citire, matematică și știință este printre cele mai mici din Europa. Aproximativ 60 la suta din Moldovenii de 15 ani nu posedă nivelul de bază de competență în materie de citit și de cunoștințe în matematică, necesar pentru a participa efectiv și productiv în societate. Aceste rezultate indică necesitatea urgentă a continuării, consolidării și extinderii reformelor în domeniul educației.

Proiectul Reforma Sectorului Educației va finanța reformele în patru domenii principale: implementarea standardelor de asigurare a calității pentru școlile funcționale; introducerea unor programe de formare și de remunerare a profesorilor și a directorilor de școală; îmbunătățirea sistemelor de evaluare a elevilor; și îmbunătățirea calității datelor și a sistemelor de management.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în anul 1992, țării i s-a alocat un total de 910 milioane de dolari SUA pentru un număr de 45 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active, cu un angajament total în valoare de 256 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ educația, asistența socială, e-guvernarea, asistența medicală, sectorul de aprovizionare cu apă și canalizare, agricultura, dezvoltarea afacerilor, și altele.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus